Barevné kódování: Jak efektivně použít barvy v diáři?

ak efektivně použít barvy v diáři?

Barvy jsou mocné. Nejenom, že by byl bez nich svět smutný, velkou úlohu dokážou sehrát i v případě plánování diáře. Možná vám teď neříkám nic nového a dávno je ve vaší povinné výbavě taky sada zvýrazňovačů či barevných propisek a barevné kódování je pro vás samozřejmostí. Ale třeba ne a marně se už nějakou chvíli trápíte tím, jak se ve všech poznámkách neztratit.

Trochu barev a svět je hned v pořádku

Právě barevné kódování vám v tom dokonale pomůže a díky němu ihned vidíte, co vás čeká. Zda máte naplánovanou událost, kde musíte být včas. Jestli se můžete těšit na kávu s kamarádkou. Nebo naopak důležitý deadline v práci. Díky vhodně zvolenému „barevnému plánování“ zkrátka netrávíte s diářem mnoho času.

Používat barvy v diáři můžete mnoha způsoby. Nejčastější metodou je plánování na základě kategorií. Určitě i vy z fleku vyjmenujete ty své. Škola, práce, volný čas, sport, rodina… Mám pokračovat? Ke každé kategorii přiřaďte barvu, které se budete držet. Buďte raději střídmí (ideální je tak 3-5 kategorií), jinak váš diář bude připomínat omalovánku a vy budete ze všeho akorát zmatení.

ak efektivně použít barvy v diáři?

TIP: Pokud si chcete vést rodinný diář, využijte barevné kódování trochu jinak – každému členu rodiny přiřaďte jednu barvu.

Obyčejné zvýrazňovače i vymazlené fixy

K barevnému kódování vám postačí obyčejné zvýrazňovače, které seženete v jakémkoliv papírnictví či supermarketu. Pokud se rozhodnete, že místo zvýrazňovačů budete používat barevné propisky, opět stačí základní sada čtyř barevných propisek (černá, modrá, zelená, červená), která stojí pár korun. Pro nenáročné značka ideál.

Možná jste ale milovník plánování, diářů a psacích potřeb jako já. A chcete něco hezkého, co vám bude dělat radost. Je to tak? Pak sáhněte třeba po Stabilo zvýrazňovačích či Pilot propiskách. Mají na výběr krásné barvy, které budou lahodit vašemu oku i diáři. A namísto klasických zvýrazňovačů sáhněte třeba po pastelových barvách. Já teď testuji Gumovatelné zvýrazňovače Pilot FriXion a jsou moc příjemné.

TIP: Držíte se hesla, že méně je více? Vyzkoušet můžete i jednoduchý trik – před každým úkolem udělejte drobnou odrážkou v barvě dané kategorie nebo tam lípněte jednoduché barevné samolepky. Diář bude vypadat minimalisticky, a přesto organizovaně.

ak efektivně použít barvy v diáři?

1. Samolepky Nezapomeň | 2. Samolepicí minibloček | 3. Post-It lístečky | 4. Samolepky Heart Check | 5. Gumovatelné zvýrazňovače Pilot Frixion

Porce navíc pro fajnšmerky

Chcete to dovést k dokonalosti? Na pomoc si vezměte barevné bločky. Doplní potřebné informace, které do diáře nevměstnáte. Třeba důležité poznámky ke schůzce, recept na rychlou večeři nebo seznam knih, které si chcete vypůjčit v knihovně. Opět nezapomeňte na barvu kategorie, které se to týká (pokud na práci používáte například zelený zvýrazňovač, poznámku ke schůzce napište na zelený samolepicí štítek).

A pak samozřejmě můžete přizvat na pomoc i samolepky, ty jsou pomyslnou třešničkou na dortu. Když všechno vkusně sladíte, bude výsledek fantastický. Vyzkoušeno za vás! 🙂

Silvie - Fleppi design team

Share: