Cyklické plánování: Kdy je ideální čas na nový projekt?

Cyklické plánování - Fleppi.cz

To, že cyklus ženy má v průběhu měsíce různé fáze, víme asi všechny. Dá se však tohle všechno nějak propojit i s plánováním vašich aktivit? Myslím si, že ano.

Podrážděnost, úzkost, citlivost… stavy, které občas prožívá každá z nás. Zvláště před menstruací. Když mě navíc v tyto dny čeká něco, co se nepovede, přichází frustrace. A tak jsem začala pátrat, zda je možné, že některé věci bych zvládla v jinou dobu snáze či lépe? Protože jsem schopná plánovat si do puntíku vše, rozhodla jsem si zkusit i cyklické plánování. Sama jsem zvědavá, zda to zvýší mou produktivitu či uklidní mou roztěkanost.

Cyklické plánování - Fleppi.cz

1. fáze – menstruační

Fáze se počítají od prvního dne menstruace. Cítíme se často unavené a nemáme dostatek sil. Zvlášť pokud máte navíc nějaké potíže jako bolesti podbřišku, zad, hlavy. Ve svém diáři byste si tedy měly naplánovat především odpočinek. V první dnech to rozhodně není ideální čas na překonávání rekordů ve fitku. Co je ale naopak vhodné si naplánovat, je třídění a probírání něčeho, co běžně odkládáte. Takže čistka šatníku, úklid šanonů s papíry, udělat si pořádek v šuplících, úklid pracovního stolu. Tyto činnosti by vám měly jít v tuto dobu dobře od ruky.

Nezapomeňte si v diáři poznačit svou menstruaci. Pomohou vám na to naše nálepky.
Použít můžete ale i různé mobilní aplikace, kterých je ke stažení mnoho.

Cyklické plánování - Fleppi.cz

2. fáze folikulární

To je oficiální název, protože dozrává vajíčko. Vy byste v těchto chvílích měla mít nejvíce energie. Měly by vám jít od ruky všechny těžší úkoly a je to ideální doba k plnění předsevzetí. V tuto dobu se také cítíme nejvíce sebevědomé, takže je to i čas sociálních interakcí a flirtu. V tuto dobu je dobré objednat se ke kadeřníkovi, posilovat, či běhat  či se vrhnout na pořádný jarní úklid.

K jarnímu úklidu jsme pro vás ve spolupráci s Mámami vytvořily krásnou tiskovinu do diáře i na nástěnky. Rozhodně vám zpříjemní práci!
Vytiskni si | Jarní úklid s Mámami

3. fáze ovulační

V této době je ideální pečovat o ostatní. O vztahy, děti, zvířata, ale i zahrádku.  V této chvíli je také dobré pořádat párty či večeře, protože jsme zkrátka rády hostitelkami.  Ženy jsou prý v tomto období nejpřitažlivější, ale také mají nejlepší komunikační a přesvědčovací dovednosti. No, to rozhodně stojí za vyzkoušení.

Cyklické plánování - Fleppi.cz

4. fáze premenstruační

Tuto fázi asi není třeba popisovat. Každá z nás ji prožívá méně či více intenzivně. Více se uzavíráme do sebe a pomalu nám ubývá energie. Pro lepší zvládnutí této fáze je ideální si naplánovat masáž či jógu. Skvělou činností je také tvoření. Cokoliv, co máte rády. Kreslení, vyrábění nebo plánování bydlení.

Dejte mi do komentáře vědět, zda plánujete podle svého cyklu a zda to vnímáte za smysluplné.

Share: