Když diář pomáhá duši

Diář jako terapie při těžkém období - Fleppi.cz

Každý z nás si v životě prošel nějakým špatným obdobím. Možná si jím procházíte právě teď. A i když většinou víme, co máme dělat a že čas vše zahojí, někdy je to prostě těžké. Ve špatných časech nebo depresích nám ale může pomoci i taková maličkost jako je diář.

Zbavit se minulosti

Jedním z kroků, který může pomoci k překonání špatného období, je nijak si ho nepřipomínat. Nemusíte hned vyhazovat svůj deník, ale schovejte ho do krabice a začněte používat jiný. Nijak vám nepomůže si dennodenně připomínat, co vás trápí. Tento krok je velice individuální, ale zkuste to. Minulý rok jsem tři měsíce po těžkém rozchodu vyměnila v půli roce diář. Kdykoliv jsem se podívala na ten starý, listovala jsem týdny zpátky a vzpomínala, s tím novým jsem začala znova s čistým štítem.

Diář jako terapie při těžkém období - Fleppi.cz

Poprat se s úzkostí

Další krok, který můžete udělat, vyžaduje důslednost, ale výsledky mohou být neuvěřitelné. Zapisujte si své úzkosti. Ideální k tomu je právě bullet journal, ale klidně použijte i jakýkoliv zápisník. Pomoci vám může i náš stolní plánovač. Nemusíte si psát, co cítíte, to vy sami víte. Jen si poznamenejte, že se necítíte dobře a zkuste najít spouštěč. Co jste v tu chvíli dělali? Proč se to tedy asi stalo? Když se pak podíváte zpětně, můžete najít souvislosti. Například, pokud jste se necítili dobře třikrát v měsíci a pokaždé jste šli z pracovní porady, pravděpodobně je třeba změnit něco v práci. Toto zapisování vám může pomoci i se strachem, úzkostí či smutkem.

Diář jako terapie při těžkém období - Fleppi.cz

Sledování nálad

Kromě sledování spouštěče můžete zkusit také zapisovat svoji náladu. Perete-li se opravdu s něčím nepříjemným, zapisujte si každý den svoji náladu v několika větách. Stejně tak to dělal Kyle Nicolaides, který si upřímně zapisoval svoje pocity a myšlenky každý večer do svému bullet journalu. Pomohlo mu to ukázat, co dělá špatně, co správně, jak se o sebe lépe starat a co opravdu potřebujete k tomu se cítit lépe.

Pro přehled ale můžete klidně použít jen barevné kódování. Máme na to i samolepky, které mohou pomoci. I díky tomu můžete leccos vypozorovat, posunout se a cítit se lépe. A i když nechcete nic měnit, můžete pozorovat a objevovat propojení v rámci jednotlivých měsíců. Ženy navíc mohou pozorovat, zda se jejich nálada mění v souvislosti s jejich cyklem.

O cyklickém plánování jsme už psali, tak si osvěžte paměť.
Zjistíte, kdy je ideální se vrhnout do projektu a kdy odpočívat.

Diář jako terapie při těžkém období - Fleppi.cz

Stanovení cílů

Najděte si v diáři či zápisníku místo na zapsání svých cílů, přání, tužeb a snů. Může to být cokoliv od dalekých dlouhodobých po naprosté maličkosti. Jde o to, aby vše vycházelo z vašeho srdce, ne podle toho, co od vás čeká nebo na čem by vám mělo záležet. Nevíte-li, jak začít, zkuste si svůj život rozdělit do rolí. Kolik rolí vlastně v životě máme? Kolik jich je jen v rodině? Nad každou pak popřemýšlejte zvlášť. Buďte opravdu upřímní a vyčleňte si na to klid a čas.

Dále je to jen na vás. Buď použijte vaše cíle jen jako nástěnku vizí, nebo si zkuste zapsat i jednotlivé kroky k tomu, jak toho dosáhnout. Někdy stačí si to prostě jen utřídit v hlavě a zapsat. Někdy vás to nakopne ke změnám hned, jindy zase potřebujete čas vše vstřebat a vrátit se k zápisu později. Dělejte přesně to, co cítíte. Nesmí vás to stresovat, to by to pak neplnilo účel.

Často pomáhá se vrátit do dětských let a zapřemýšlet, co jste si přáli jako malí, kým jste chtěli být nebo i kde jste se cítili opravdu bezpečně a zároveň svobodně.

Poslední krok – habit tracker a péče

Máte-li cíl, je lehké najít směr. Pomoci vám může habit tracker. Toužíte po tom trávit čas s dětmi více kreativně? Dejte si do habit trackeru “kreativní chvilka s dětmi”. Chcete být efektivnější v práci a víte, že lépe pracujete ráno? Napište si do kolonky dřívější vstávání. Ke každému vašemu cíli jistě najdete kroky, jak na to. Stejně tak můžete použít habit tracker k odstranění spouštěčů vaší úzkostí či strachu.

Diář jako terapie při těžkém období - Fleppi.cz

To je ovšem jen jedna strana mince. Abyste se opravdu posunuli, je třeba o sebe i pečovat. Habit tracker je totiž efektivní, pokud si pravidelně odškrtáváte, ale je také naprosto v pořádku, že se to občas prostě nepovede. K tomu začleňte ještě zapisování péče o sebe. Co vám pomáhá se cítit dobře? Co vás těší či baví? Je jen na vás, zda si jen vyčleníte v diáři každý týden místo na radosti, využijete deník vděčnosti či to pojmete se vším všudy a zpracujete péči o sebe podobně jako habit tracker.

Není to jednoduchá cesta a je to běh na dlouhou trať, ale věřím, že tyto kroky mohou opravdu pomoci si utřídit myšlenky a posunout se dál.

Máte nějaké další tipy k tématu?
Budu ráda, když mi je napíšete do komentáře.

Share: