Jak mít v diáři přehled o svých financích?

Jak plánovat finance - plánování financí | Fleppi.cz

Už dlouho hledám způsob, jak si zaznamenávat finance, a když jsem tento dotaz zadávala do vyhledávačů v plannerských skupinách na Facebooku, zjistila jsem, že rozhodně nejsem sama. Dotaz se objevoval často, ale ne vždy odpovědi splňovaly kritéria zadavatelů. Jako první si totiž musíte zodpovědět otázku: Co přesně za finance si chcete zaznamenávat?

Přehled příjmů a výdajů

V diáři si můžete vést přehled příjmů a výdajů. Problém většinou je, jak tyto věci zaznamenávat, aby pro vás měly nějaký smysl. Dobré je si zapisovat veškeré platby za celý měsíc a třídit je na fixní pravidelné výdaje jako je nájem, hypotéka, spoření, pojištění apod., dále na potraviny, oblečení, léky, volný čas, dárky, auto atd. Máte tak přehled o zbylých penězích a u nich si lze dále vyčlenit, kolik peněz si necháte na volný čas a kolik si chcete ušetřit pro nečekané výdaje. Můžete také vysledovat, kde je možné ušetřit.

Možná vám však stačí jen přehled výdajů, protože se vám příjmy a fixní výdaje příliš nemění. Pokud už víte, co platíte (a máte nastavené například trvalé příkazy), můžete zaznamenávat pouze běžnou denní či týdenní útratu. Je jen na vás, zda to bude každá káva či jen týdenní suma.

Jak plánovat finance - plánování financí | Fleppi.cz

MOJE RADA: A nezapomeňte na všechny ty kávičky!

Zkuste si ale někdy spočítat právě i ty menší výdaje jako jsou kávičky ve městě či oběd v restauraci. Možná se budete divit, kolik to dělá měsíčně a hned víte, jak ušetřit. A také jste si toto uvědomili především díky karanténě?

Seznamy a přehledy

Můžete si vést jen stručné záznamy jako třeba přehled trvalých plateb, kde si vždy odškrtnete, že jste je zaplatili. Nebo si psát seznam online objednávek, zvlášť pokud nakupujete na e-shopech často. Někomu by se mohl hodit přehled věcí, které jste koupili se zárukou. Není od věci si poznamenat datum, kdy záruka končí a kde najdeme účtenku.

Jak plánovat finance - plánování financí | Fleppi.cz

Přehled našetřených peněz

Velice oblíbené jsou také saving trackery a pro mne osobně jsou možná více lákavé než přehled příjmů a výdajů. Můžete v nich využít svou kreativitu a jsou motivační. Jednoduše jde o to stanovit si cílovou částku (i když můžete i bez ní) a zaznamenávat si, kolik průběžně šetříte. Pod pojmem saving tracker toho najdete na Pinterestu mnoho.

A můžete zkusit také no spending tracker, kde si zaznamenáváte dny, kdy jste nic neutratili. To je teprve výzva, co?

Jak plánovat finance - plánování financí | Fleppi.cz

Jak často zaznamenávat?

Opět důležitá otázka. Pokud se totiž rozhodnete, že si budete zaznamenávat příjmy a výdaje každý den, je to opravdu velký závazek. Víte-li tedy, že nejste v diářování tolik důslední, zkuste raději psát jednou za týden, či rovnou jednou za měsíc. Pomoci vám může i online bankovnictví či aplikace v mobilu.

Kolik prostoru potřebujete?

Krátké údaje o výdajích si můžete psát do měsíčního přehledu v diáři nebo ke každému dni. Chcete-li však projevit svou diářovou kreativitu, věnujte financím vlastní list. Je jen na vás, zda vám stačí jeden na celý rok, či mu věnujete více prostoru každý měsíc.

Share: