Jak na maximálně produktivní týden

Jak být více produktivní - Fleppi.cz

Poslední dobou hrozně pokulhává moje pracovní morálka a chybí mi potřebná motivace k tomu jít něco dělat. TO DO list mi přetéká nesplněnými úkoly a já místo toho, abych se do nich pustila, jen sedím, koukám a do žádného z nich se mi nechce. Určitě to také znáte. Zvlášť v této době je snadné sklouznout k podobnému splínu a apatii, které na náladě nepřidají.

Proto jsem se rozhodla s tím zatočit a dát svým dnům trochu řád. Věřím, že i v této zvláštní době to půjde. A budu ráda, když se ke mně přidáte. Společně nám to totiž určitě půjde daleko líp. Nebojte se, nebude to nic náročného. Produktivní týden, to není nedostižná meta. Stačí si jen vše správně naplánovat a připravit. A na závěr si odpočinout a odměnit, abyste nabrali novou sílu!

NEDĚLE – Naplánujte si následující týden

Naše cesta k produktivnímu týdnu začíná už v neděli. Najděte si během dne čas, sedněte si k diáři a projděte si všechny své plány a povinnosti, které vás následující týden čekají. Ujasněte si, které z úkolů budou prioritní a bude nutné je bezpodmínečně splnit, a které naopak mohou počkat do dalšího týdne. Také si rozdělte velké a časově náročnější úkoly od těch, které zaberou jen pár minut.

Jak být více produktivní - Fleppi.cz

Jak to mám já: Ve svém diáři si vedu velký TO DO list. Zapisuji si do něho všechny úkoly, které chci splnit, a nápady, které chci realizovat. Z těchto úkolu si vyberu 1-2 velké úkoly, které se rozhodnu následující týden splnit a vyhradím si na jejich realizaci 2 dny. Dále si zvýrazním všechny méně časově náročné úkoly. Ty budu plnit ve zbylém volném čase.

Tento den je také vhodný k naplánování si jídelníčku a sepsání nákupního seznamu.

PONDĚLÍ – Udělejte si kolem sebe pořádek

Pracovní týden začněte pořádným úklidem. Nepořádek totiž vede ke snížení produktivity, a to je přesně to, čemu se chceme vyhnout. Takže nejprve se rozhlédněte po svém pracovním stole. Hromadí se vám zde spousta papírů, povalují tužky a na monitor sedá prach? Pryč s tím. Jakmile si poklidíte stůl, roztřídíte důležité papíry a vše se bude lesknout, uvařte si něco teplého a pusťte se do stejného úklidu na ploše svého počítače. Poté odpovězte na všechny e-maily a vyřiďte všechny telefony, které je třeba. Nic z toho neodkládejte. Za chvíli budete mít hotovo!

Pokud vám zbude čas (gratuluji, znamená to, že nejste zas tak hrozní bordeláři 🙂 ), můžete se dnes ještě pustit do plnění některých z menších úkolů.

Stáhněte si zdarma týdenní plánovač

Chcete mít všechny své úkoly na viditelném místě? Vyzkoušejte náš týdenní stolní plánovač. Máme ho pro vás úplně zadarmo. A budeme rády, když vám pomůže!

ÚTERÝ – Pusťte se do velkého úkolu

Dneska budeme makat, až se z nás bude kouřit. 🙂 A abychom ze sebe dostali co nejvíce, využijeme při tom techniku Pomodoro. Ta spočívá v rozdělení práce na 25minutové úseky oddělené krátkými pauzami. Tato velice efektivní metoda pomáhá k lepšímu soustředění se na úkol a minimalizuje negativní vliv rušivých podnětů. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je časovač – ať už v telefonu, počítači nebo klasickou kuchyňskou minutku. A jak na to?

Metoda Pomodoro

  1. Stanovte si úkol, který budete plnit.
  2. Nastavte časomíru na 25 minut.
  3. Pusťte se do úkolu a věnujte mu plnou pozornost. Nenechte se po tuto dobu ničím vyrušit. Takže rozhodně neberte do ruky telefon a nezapínejte Facebook nebo Instagram 🙂 Pokud vás napadne nějaká důležitá myšlenka, napište si ji na papír a ihned se vraťte zpět k úkolu.
  4. Až časomíra zazvoní, dejte si 5–10 minut pauzu. Ano, teď se na ten Facebook kouknout můžete, ale jen na těch 10 minut. 🙂
  5. Poté opět nastavte časomíru a soustřeďte se na svůj úkol.
  6. Po třech opakování (čtyřech pracovních cyklech) si dejte větší pauzu (15-30 minut) a celé podle potřeby opakujte.

Jak být více produktivní - Fleppi.cz

STŘEDA – Vyrazte do terénu

Potřebujete vyřídit něco důležitého ve městě, zajít na nákup nebo zařídit cokoli jiného, co neuděláte doma za pracovním stolem? Středa bude ten správný den, kdy se do toho pustit. Různé pochůzky po městě zaberou vždy spoustu času (většinou víc, než původně plánujeme), proto je nejlepší jim věnovat celý den a vyřídit je všechny naráz. Nezapomeňte také podpořit svou oblíbenou kavárnu a koupit si třeba na doma nějaký dobrý dortík. Takové malé radosti nám zpříjemní den a drobným prodejcům moc pomohou.

Můj tip: V průběhu týdne si do diáře píšu, co všechno potřebuji zařídit mimo domov. Mám tak jistotu, že na nic nezapomenu. Doporučuji psát i průběžně nákupní seznam do drogerie, ať omezíte návštěvu obchodů na minimum.

ČTVRTEK – Dotáhněte všechny úkoly do konce

Dnes bude potřeba dodělat všechny úkoly stanovené na tento týden. Projděte si svůj TO DO list a postupně vyřešte vše, co vám v něm zbývá. Začněte prioritními úkoly a po nich se pusťte do zbylých menších úkolů. Opět můžete využít techniky Pomodoro.

PÁTEK – Sebevzdělávejte se

Ať už se věnujete čemukoli, úspěchu dosáhnete jedině tehdy, budete-li se ve svém oboru neustále vzdělávat. Bez toho se zkrátka nikam neposunete. Budete-li pravidelně investovat část svého času do sebevzdělávání, brzy se ti to mnohonásobně vrátí. Dnešek tedy věnujte krom toho nezbytného hlavně svému vzdělávání.

I dnes se vám bude hodit již zažitá metoda Pomodoro. Nezapomeňte si dělat poznámky, doplňovat svůj TO DO list o nové úkoly a ihned tak aplikovat nabyté vědomosti v praxi.

Jak být více produktivní - Fleppi.cz

SOBOTA – Odpočiňte si

Máte za sebou skvělý produktivní týden a teď si zasloužíte pořádný odpočinek. Procházka v přírodě, příjemný film, oblíbené kniha či teplá koupel. Záleží jen na vás, co si vyberete. Důležité je, abyste pořádně vypnuli a nabrali sílu. Tu totiž potřebujete v této době více než kdy jindy. Tak na sebe buďte hodní!

Máte také ověřené triky, které ti pomohou se správně nastartovat?
Napište nám je do komentáře a pojďme se inspirovat navzájem!

Share: