Jak naplánovat tu nejkrásnější dovolenou

Jak naplánovat dovolenou - Fleppi.cz

Prázdniny a léto jsou v plném proudu a čas dovolených je konečně tu. Pokud vás dovolená teprve čeká, mám pro vás pár tipů, jak si usnadnit a možná i užít její plánování.

Jako první musíte samozřejmě najít termín a místo, kam se chcete podívat. Někdy je ale i tohle otevřené. Zvlášť teď, kdy skoro všem spadlo do klína volné léto a tolik možností.

Když už ale víte kdy a kam, můžete se obklopit počítačem, lepíky, sešitem na poznámky, kávičkou či vínkem a začít plánovat. Mým první tipem totiž je, abyste si plánování užívali. A když tomu dáte čas, uvidíte, že pocit z dobře odvedené práce se dostaví.

Jako první vždy řeším dopravu a ubytování. Nastavte si jasná kritéria a body, ze kterých určitě nechcete slevit. Co se týče dopravy, máte vlastně jen několik možností. Přemýšlejte vždy nad časem cesty, pohodlím, možností jít na záchod a zavazadly, které je možné si vzít.

Kde hledám dopravu já

Když mám vybranou dopravu, kouknu na mapu, kam spoj přijede, a podle toho začínám hledat ubytování. Je dobré mít mapu otevřenou v jedné kartě prohlížeče a porovnávat, pomůže vám to se ve městě orientovat. Nastavte si pevná kritéria – vybavení, dostupnost a nepodceňujte hodnocení a recenze. Pokud jedete autem, tak zadávejte i parkoviště.

Samozřejmě si vždy určete nějaký finanční strop, ale nešetřete stovku na ubytování, které je dva kilometry od centra oproti tomu, které tam je, protože projedete mnohem víc, abyste se tam dostali. Prostě je třeba u toho opravdu trochu přemýšlet a propočítat si všechny možnosti.

Plánování dovolené

Kde hledám ubytování nejčastěji

Pak si dejte chvilku pauzu a naplánujte si, co chcete na dovolené dělat. Máte-li rádi akčnější a poznávací dovolené, hledejte tipy na internetu a sociálních sítích. Instagram je k tomu ideální. Pokud jedete po Čechách, koukněte na stránky informačního centra daného města. Většinou jsou zde tipy na výlety. Anebo infocentrum rovnou po příjezdu navštivte.

Chcete spíše výletovat? Tak to vám nesmí uniknout náš článek se skvělými tipy!
A zdarma si k tomu můžete stáhnout i plánovací náplň do diáře.

Dělejte si poznámky míst, restaurací, událostí či zážitků, které vás zaujaly a podle nich pak naplánujte svůj pobyt. Plánujte vždycky méně věcí, než kolik si myslíte, že stihnete. Nebudete pak ve stresu, když se někde zdržíte, protože se vám místo bude líbit. Nezapomínejte průběžně sledovat počasí a pracujte i s variantami deště nebo naopak velkého vedra.

Důležité také je přizpůsobit program lidem, s kterými jedete. Vždy se s nimi na programu domluvte, protože tak předejdete nepříjemnostem. Rozvrhněte si program na hlavní místa, která chcete vidět, restaurace, kavárny či jiná stravovací zařízení, která chcete navštívit, a věci, co chcete zažít. Pak vezměte mapu a naplánujte trasu tak, abyste nechodili sem tam, ale měli vždy okruh.  Mně k tomu stačí jen google mapy, kde jsou vyznačeny památky či zajímavosti ve městech. Často v nich navíc najdu další místa k vidění.

Nezapomeňte si vše poznamenat do cestovních deníků či diáře.
A stejně tak i zážitky z celé dovolené. Uvidíte, že se k zápiskům po čase rádi vrátíte.
Share: