Jak si vybrat diář? Není to jen o vzhledu, ale i o detailech

jak si vybrat diář - Fleppi.cz

Papírenský trh je plný překrásných diářů, ze kterých oči přechází. Vybrat si jen jeden je téměř nemožné. Proto jsme pro vás sepsaly přehledný návod, jak v džungli plánovačů najít ten, který vám bude sedět ze všech nejlépe.

Jak si vybrat diář na příští rok? To je otázka, která se honí hlavou mnoha lidem od podzimu, nám fanatikům už možná od jara. Nejdříve se to zdá jednoduché, vyberu si velikost, rozvržení, kouknu na vzhled a hotovo. Ale pak se začnou otevírat další otázky a pochybnosti a můžeme v tom mít najednou zmatek.

Mám pro vás tip, jak tento pocit zmatku zvládnout. Vezměte si papír, otevřete poznámky v mobilu nebo dokument v počítači. Pokud vás to táhne k těm druhým možnostem, možná popřemýšlejte i o tom, jestli vám vůbec papírový diář vyhovuje a využijete ho. Nejste spíše elektronický typ?

Jak najít svůj ideální diář?

Jak vybrat diář - Fleppi.cz

A teď si budete zapisovat své potřeby, které chcete, aby vás diář zahrnoval. Tím získáte přehled o tom, co od diáře očekáváte. Jako první věc si zapište hlavní účel – pracovní/studentský versus osobní diář. Pokládejte si při tom tyto otázky:

  • Chci používat jeden diář pro pracovní i osobní povinnosti?
  • Kolik pracovních povinností si potřebuji zapsat během dne či týdne?
  • Mám stálou pracovní dobu, nebo si potřebuji zapisovat i služby (např. do měsíčního přehledu)?

Co si potřebuji připomínat?

Jak vybrat diář - Fleppi.cz

Dalším krokem je odpovědět na otázku, co si potřebujete připomínat. Je celkem složitá, proto jí věnujte hodně prostoru. Opět si můžete pomoci dílčími otázkami:

  • Mám nějaké deadliny?
  • Zapisuji si do diáře povinnosti jen moje nebo i rodiny či někoho dalšího?
  • Potřebuji si často zapisovat zdravotní prohlídky?
  • Chci/potřebuji si zapisovat jídelníček, nákupní seznam?
  • Kolik mám pravidelných aktivit?
  • Mám pravidelné úkoly k zapisování?
  • Chci si zapisovat průběžné plnění cílů?

Když si dáte dohromady tuhle část, máte to nejobtížnější za sebou, ale zároveň si shrnete, k čemu opravdu diář potřebujete, a to vám opravdu nejvíce usnadní správný výběr. Pomoci vám také může si k jednotlivým položkám poznamenat, zda si je chcete zapisovat přímo do diáře, nebo na samostatný list, který můžete vyjmout.

Jak si udržet přehled v diáři?

Jakmile diář používáte pro více účelů, může v něm nastat chaos. Proto u nás na blogu najdete článek o tom, jak se vyznat v diáři.

Chci mít místo i na radosti?

Do svého diáře si ale možná chcete zapisovat i věci, které nejsou vaší povinností, ale radostí. Patří tam návyky či různé trackery. Zapřemýšlejte i nad těmito možnostmi. Chcete, aby něco takového bylo součástí vašeho diáře?

Jak vybrat diář - Fleppi.cz

Mezi takové zápisky mohou patřit například:

  • mood tracker
  • habit tracker
  • knížky
  • filmy
  • seriály
  • recepty
  • výlety a cestovatelské cíle
  • šetřící výzvy
  • zdravý životní styl – např. pitný režim, zelenina/ovoce
  • úklid
  • deník vděčnosti či radosti dne
  • a mnoho a mnoho další (inspiraci hledejte třeba na Pinterestu)

Když se teď podíváte na vás seznam, máte před sebou náplň vašeho diáře.

Jak má diář vypadat uvnitř?

Teď už stačí se rozhodnout o vzhledu. A to nemyslím ty krásné desky, ze kterých budete vybírat. K designu se ještě dostaneme. Mluvím teď o rozvržení vnitřku.

Jak vybrat diář - Fleppi.cz

Jako první se musíte rozhodnout o vertikálním či horizontálním členění. Upřímně se nebojte, když sáhnete vedle. Ve finále toto není tak důležité jako ostatní prostor v diáři, nad kterým popřemýšlejte. Na uspořádání týdne si zvyknete. Více se tedy zaměřte na to, co dalšího na stránkách najdete. Je tam prostor pro poznámky? To do list? Místo na ostatní věci, které jsou pro vás důležité?

Dalším krokem při rozvržení je rozhodnout se pro týdenní či denní diář. Zkuste si zapisovat v průběhu týdne či dvou vše, co chcete, a zjistíte, kolik si toho zapíšete za den. Podle toho se rozhodněte, zda vám stačí týdenní rozvržení, či denní. Denní diář pro vás bude vhodný i pokud používáte diář jako deník.

Kalendáře na rok 2022 už máme skladem!

Týdenní i denní náplně do diáře pro rok 2022  už najdete na našem e-shopu.
Vyberte si takové, které bude vyhovovat vašim potřebám!

I zdánlivé drobnosti hrají velkou roli!

A teď už vám zbývá to poslední. Vzhled a design. I tady si ale položte pár otázek:

Budu mít diář převážně doma/v práci na stole nebo ho budu nosit s sebou? To vám pomůže nejen s velikostí, ale i s barvou a materiálem. Počítejte s tím, že světlý diář se nošením v tašce časem ušpiní. Stejně tak takový, který nejde omýt třeba vlhčeným ubrouskem.

Jak vybrat diář - Fleppi.cz

Vyhovuje mi kroužková vazba, nebo naopak vadí? Někomu se do kroužkové vazby špatně píše, na druhou stranu je ale variabilní a do diáře můžete libovolně vkládat další listy či vyjmout, co se vám nehodí.

Jak důležitá je pro mě gramáž papíru? Stačí-li vám propiska, nemusíte nad gramáží tolik přemýšlet. Pokud ale plánujete používat linery, fixy či dokonce akvarel, je pro vás gramáž důležitá.

Vyhovuje mi barva či celkový design? Ano, zdá se to možná jako nejméně důležité, ale diář by vám měl dělat radost a k tomu potřebujete i to, aby se vám na něj hezky koukalo. Ale pokud všechny ostatní požadavky diář splňuje a jen vzhled vás tolik netěší, můžete si ho přeci dozdobit dle svého.

Už máte jasno, jaký diář potřebujete?

Tak se koukněte do našeho e-shopu, jestli ho tam nenajdete!

Na závěr nezapomeňte na to nejdůležitější. Je to jen váš diář a vaše plány.
Rozhodněte se tak, jak chcete jen VY.

Alice Jendelová - Fleppi.cz

Share: