Zatočte s úklidem! Pomůže vám diář

Jak si naplánovat úklid, plánování úklidu - Fleppi.cz

Určitě jste někdy slyšeli rčení uklizený domov – šťastný domov, ale jak zajistit, aby i samotný úklid pro vás neznamenal otravnou povinnost a neubíral vám energii? Máme pro vás pár tipů, jak přijít úklidu na chuť. A samozřejmě nám k tomu pomohou právě diáře a plánování.

Je jedno, jestli jde o velký jarní úklid, nebo pravidelný běžný úklid vaší domácnosti. Důležité je, abyste se naučili nebrat to jako něco, co vás obtěžuje. Zkuste si najít na úklidu něco pozitivního, mně pomáhá těšení se na výsledek. Když mám kolem sebe uklizeno a zorganizovanou domácnost, mám pocit, že se mi “lépe dýchá” a to je často ta nejlepší odměna. A přiznávám, že mě těší i pochvala partnera (nebo stydlivě dodávám i mojí maminky). Klidně si ale naplánujte nějakou reálnou odměnu. Další díl seriálu? Relaxační chvilka ve vaně jen pro mě? Nové boty? Je to na vás.

Jak si naplánovat úklid, plánování úklidu - Fleppi.cz

Pokud máte však pocit, že i tak vám to padá na hlavu a dostáváte se pod stres, je na čase s tím něco udělat. Jako první je třeba si uvědomit, že nemusí být všechno na vás. Zapojte manžela, partnera, děti. Není to jen vaše domácnost, ale žijete v ní všichni a chcete se v ní všichni cítit dobře. Pokud je tedy většina domácích prací na vás, promluvte si o tom a požádejte o pomoc.

Je všechno na vás, nebo se dělíte?

Ikea přišla nyní s velmi zajímavým projektem Férový domov, kde se zaměřili právě na rozdělení činností v českých domácnostech a rovnost partnerů. Nám se moc líbí, že se otevírají ve společnosti i taková témata!

Když jsem se ptala v mém okolí, co ještě pomáhá k tomu, aby úklid nebyl jen otravnou povinností, setkala jsem se velmi často s odpovědí – pomáhá mi si to pořádně zorganizovat a naplánovat. Vždyť od toho ty naše diáře máme! A pokud si vedete bullet journal, můžete si při plánování úklidu opravdu vyřádit a vyzkoušet téměř cokoliv. Ale i při vedení běžné předtištěného diáře se vám otevírá spoustu možností. Teď jen najít tu pravou pro vás.

Rozvrhy úklidu

Nejčastěji můžeme vidět rozvrhy úklidu. Dělí se většinou na týdenní, měsíční, sezónní a případně roční. Doplnit můžete i kolonku 1x za dva týdny. Takový přehled si můžete udělat v diáři na jednu stránku a průběžně do něj nahlížet. Pokud jste však fanoušci odškrtávání (jako já), musíte buď začlenit tento seznam do diáře každý měsíc a týden, nebo si vytvořit přehled i s celoročním plánem. Pro začátečníky to zní jako spousta práce, ale zároveň je to velká výzva.

TIP Z BLOGU: Zaujmout vás může i náš další uklízecí manuál, o kterém jsme v minulosti psaly.

Česká úklidová náplň do diáře

Než vám naskladníme naši úklidovou náplň do diáře, ráda vám prozatím doporučím Plán úklidu na rok 2021 od Báry z e-shopu Zorganizováno. Je vhodný do diářů velikosti Personal.

Jak si naplánovat úklid, plánování úklidu - Fleppi.cz

Jednorázové akce

Rozvrhy jsou však pro ty, kteří mají rádi sepsané vše a na organizaci si zakládají. Sama jsem zkoušela rozvrhy úklidu několikrát a málokdy jsem to dodržela, protože nejsem moc důsledný člověk. Pokud to máte také tak, možná vám budou více vyhovovat jednorázové seznamy. Stačit vám může i týdenní přehled v diáři nebo si vytvořte samostatný to do list.

Stáhněte si zdarma manuál pro jarní úklid 🌷

Jeden takový ideální jednorázový seznam na jarní úklid pro vás vytvořily Markéta s Míšou z blogu Mámami a najdete ho u nás na blogu ke stažení zdarma. Rovnou vám připomínám i náš článek, jak si naplánovat jarní úklid.

Pokud vás uklízecí dny nebaví, ale chcete se v organizaci zlepšit, nepřepalte to. Vyčleňte si týden nebo dva na pořádný úklid a na každý den si dejte 3 úkoly. Takhle to dělám já a opravdu mi to vyhovuje a většinou mám během jednoho týdne velký úklid hotov. A často si k tomu stihnu i zorganizovat skříňky a skříně. Mnohem lépe se pak uklizený byt udržuje a já nemám pocit, že uklízím každý den od rána do večera. Navíc si vybírám vždy jeden časově náročnější úkol – například uklidit koupelnu a dva méně náročné – zalít kytky, umýt mikrovlnku.

Jak si naplánovat úklid, plánování úklidu - Fleppi.cz

Kompromis

Balanc mezi rozvržením úklidu na jednotlivé časové úseky a jednorázovým seznamem v diáři pro vás může být lepíková metoda. Vyčleňte si v diáři stránku týdenních a měsíčních úkolů a nakreslete čtverce podle lepíků. Vždy, když se pustíte do úklidu, si sepište, co konkrétně potřebujete a odlepujte hotové.

Jak si naplánovat úklid, plánování úklidu - Fleppi.cz

Pár tipů navíc

  • Při psaní přehledů úklidu si napište i datum, kdy jste činnost naposledy udělali. Hodí se třeba při výměně povlečení, mytí trouby, spuštění samočištění myčky apod. Určitě si nemusíte psát, kdy jste vynesli odpadkový koš.
  • Každý z nás je jiný typ a někomu k organizaci pomáhá vizualizace. Pokud jste to i vy, nebojte se zapojit fantazii a při plánovaní kreslete, používejte barvy, samolepky a klidně si do diáře přidejte i motivační nástěnku.
  • Opravdoví diářoví a uklízecí fajnšmekři můžou zkusit tzv. cleaning tracker a vybarvovat si průběžně každou činnost.
  • Pokud stále hledáte cestu, jak nebrat úklid jen jako nutné zlo, sáhněte po knize Zamilujte si svůj domov. Rozhodně vám změní pohled na zvelebování vaší domácnosti.
  • Vše je o vašem pocitu a vnitřní pohodě. Pokud se vám opravdu zrovna dneska nechce uklízet a necítí se dobře, nevadí to. Raději si odpočiňte a naberte na úklid sílu.

Jak si naplánovat úklid, plánování úklidu - Fleppi.cz

Jak si organizujete úklid vy? Používáte také diář, nebo máte jiný systém?
Budu se těšit na vaše komentáře pod tímto článkem.

Share: