Jak si naplánovat jarní úklid s Mámami

 

Jarní úklid s Mámami

První sněženky v trávě napovídají, že jaro je za rohem! A s ním i pověstný jarní úklid. Umýt okna, setřít prach na horních poličkách, schovat zimní oblečení a dalších tisíc drobností. Už teď vás jímá hrůza z myšlenky, jak to všechno stihnete?

Právě proto jsme spojily své síly s Markétou Popovičovou a Míšou Kramolišovou – s Mámami, které se naplno věnují organizaci domova. Nejenom toho svého, o kterém píšou krásný blog, ale pomáhají zorganizovat domácnost i dalším rodinám – třeba i s jarním úklidem.

A já si moc přeji, aby vám dnešní rozhovor pomohl v tom podívat se letos na jarní úklid trochu jinak. A co víc – třeba se na něj i těšit. Protože ono to není jen o tom vyčistit domácnost od špíny a prachu.

Po zimě má mnoho z nás chuť pustit do našeho domova zase čerstvý vzduch. S tím se pojí i jarní úklid. Co pro vás toto slovní spojení vlastně znamená?

Vnímáme ho přesně jako čerstvý vzduch do našich domovů. Nemusí jít vůbec o nějaký univerzální počet činností, které je potřeba vykonat, ale spíš o to, co náš domov a vlastně i my opravdu potřebujeme. Pro někoho to může znamenat vyčištění a umytí celé domácnosti, pro jiného může mít velký význam dostat se k dlouho odkládaným činnostem, třeba vyklizení garáže a pro někoho to může jen výměna šatníku, díky kterému symbolicky uzavře zimní období.  Obě máme v jarním úklidu kombinaci několika věcí, mezi které patří díky velké rodině právě zmiňovaná výměna šatníku a revize toho, z čeho děti vyrostly a co je potřeba dokoupit a čerstvý vzduch proudí přes otevřená a vyleštěná okna, která to po zimě vždy potřebují.

Jak na jarní úklid s mámami - Fleppi

Zdroj: Archiv Mámami

Jak s takovým větším úklidem začít? Jaký je ten úplně první krok?

Tím prvním krokem je podle nás právě určení si toho, co pro nás jarní úklid znamená a co by měl vlastně obsahovat. Každá jsme v jiné životní situaci. Každá máme jinou povahu i přístup. Jako první je dobré si určit právě priority našeho jarního úklidu, pokud se do něj chceme vůbec pouštět.

Zeptejte se sama sebe, jak chcete, aby to u vás doma vypadalo. Jde vám o čistou koupelnu a vysáté podlahy pod postelí? Nebo o snížení počtu věcí, které se doma nahromadily?  A máte na to vlastní kapacitu nebo budete potřebovat pomoc? Pokud si určíte priority a v úvahu vezmete také své časové možnosti a fyzické síly, bude se vám úklid provádět daleko jednodušeji a věříme, že i efektivněji.

Sama si často udělám dlouhý TO DO list, který nemám šanci splnit. Máte nějaký trik, jak si naplánovat práci tak, aby nám šla lépe od ruky?

Máme za to, že odpověď je z velké části právě u předchozí otázky. Pokud si neurčíme priority a nemáme reálný odhad našich časových možností a sil, dopadá to přesně tak, jak popisuješ. Není to tedy tak úplně trik, ale spíš naprostý základ úspěchu (a to zdaleka nejen v jarním úklidu). Podobný princip platí prakticky pro náš každodenní osobní i pracovní život.

Jak na jarní úklid s mámami - Fleppi

Zdroj: Archiv Mámami

Jak mi v tom může pomoci můj diář? Zapisujete si třeba, co který den uklidit?

Diář může být určitě skvělým pomocníkem právě při plánování toho, co chceme a můžeme stihnout a v jakém čase. Zvlášť pro ženy, které jsou vizuálně zaměřené bude skvělou pomocí sepsat si do diáře přehledně všechny činnosti, kterým se v rámci úklidu chtějí věnovat a co vše k tomu budou potřebovat. Další pomocí může být například barevné odlišení jednotlivých činností. V diáři je pak možné si přehledně podle barev vyznačit časová okénka, ve kterých se budeme jednotlivým činnostem věnovat. Pokud víme, že reálný odhad není zrovna naší silnou stránkou, je možné si do diáře tato okénka zaznamenávat přímo při daných činnostech. Příště tak už bude plánování jednotlivých činností zase o dost jednodušší.

My samy už máme své poměrně pečlivě zavedené rutiny, a tak i časy jednotlivých činností máme už spíše v hlavě. Do diáře si je tedy většinou neznamenáme. Snad jediné, co u nás doma musíme opravdu pečlivě plánovat, je mytí oken. Vzhledem k výšce stropů, která u nás přesahuje 4 metry, se mytí (starých kastlových) oken rovná zhruba 12 hodinám čisté práce, a to se bez plánu zkrátka neobejde. :))

K plánování můžete použít i naše samolepky do diáře a speciální náplň!

Samolepky do diáře Fleppi

Skvělým pomocníkem pro organizaci domácnosti je i náš plánovač Úklid s přehledem. Sleduje vaše návyky a pomůže vám udržet přehled o tom, jak to s úklidem svého domova zvládáte. A pokud milujete samolepky do diáře stejně jako my, můžete je využívat i pro plánování úklidu. Na takové aktivity se hodí nejvíce ty z kategorie Domácnost a Úklid.

Ten pocit, když už je všechno hotové, je skvělý. Prozradíte ale pár tajných triků jak na to, aby nám ten pořádek chvíli vydržel?

Co se týče čistě úklidových činností, tam asi příliš triků nevymyslíme. Špína a prach zkrátka jsou a budou a jediným prostředkem, jak proti nim bojovat, je pravidelný úklid. Přičemž slovo pravidelný může pro každého znamenat něco trochu jiného, protože každý máme míru čistého domova někde jinde. A je to tak úplně v pořádku.

Co se ale týče udržení pořádku v našich šatních skříních či kuchyňských poličkách, tam nám může hodně pomoci právě dobrá organizace.

Jak na jarní úklid s mámami - Fleppi

Zdroj: Archiv Mámami

Pokud si pečlivě vytřídíme věci, které doma mít nechceme a ty zbylé uložíme vhodným způsobem, vydrží nám pořádek opravdu velmi dlouho. Neříkáme, že napořád, protože obzvlášť pokud žijeme s dětmi, je nutné minimálně procesem třídění procházet pravidelně. Ve chvíli, kdy už ale víme jak na to, nám to většinou už nezabere velké množství času ani energie.

Navíc v přehledné a dobře organizované domácnosti, je pak daleko snazší i ten pravidelný úklid, při kterém se zbavujeme špíny a prachu.

Bavilo vás toto povídání?

Máme pro vás pokračování! Protože jaro je opravdu za dveřmi, společně jsme pro vás vytvořily přehledný manuál na jarní očistu vašeho domova, který je ke stažení zdarma do vašich diářů i na nástěnku.

Autor úvodní fotografie: David Vávra

Share: