Léto, čas na odložené resty

Jak dokončit úkoly - Fleppi.cz

Nevím, jak to máte vy, ale já mám ve svém seznamu úkolů spoustu věcí, které mi tam už fakt dlouho „visí“. Jsou to kolikrát drobnosti, které nakonec moc času nezaberou. Ale kdybyste se mě zeptali, proč je neudělám, nevím. Máte to taky tak a stydíte se, jak dlouhý tento TO DO list je? Pojďme do toho společně a ten dlouhý seznam úkolů v létě trochu zkraťme.

Protože léto je ideální chvíle a volného času je tak nějak víc. Takže konec výmluvám a diář do ruky. Sepište si všechny své „zapadlé plány“ (a neděste se, že je ten seznam třeba moc dlouhý) a pusťte se do plánování. Není třeba zvládnout za týden vše. Jde o to jen začít. Protože kolikrát je ten začátek nejtěžší a jakmile se odhodláte, už to jede samospádem.

Začněte od priorit

Je ve vašem seznamu takových úkolů něco, co vám pořád nedá spát a už si dlouhou dobu říkáte, že to musíte udělat? To je adept na první splněnou položku! Pokud si myslíte, že je to příliš velké sousto, rozkouskujte si to na menší kousky. Ani dort nesníte přece hned celý, ale začnete prvním dílkem. A s úkoly je to podobné. Vyhraďte si na úkol klidně prázdnou stránku v diáři či oblíbeném zápisníku a sepište si jednotlivé podúkoly. Chystáte se konečně udělat album z dovolené roku 2017? První podúkol může být vybrat pěkné album v obchodě. Další pak vybrat fotky. Nechat je vytisknout. Koupit si washi pásky na dekorování a bílý fix na popisky. Naplánovat rozvržení. Pustit se do lepení. A je hotovo!

Nesnažte se o nemožné

Vyberte si všechny úkoly, které je reálné v daném období zvládnout. Pokud jste spoustu věcí odkládali na neurčito dlouhé měsíce (ne-li roky), nesnažte se to všechno zvládnout za týden. Takové množství úkolů vás akorát paralyzuje. Bohatě postačí, když s činnostmi začnete postupně, i když se vám to bude zdát třeba zbytečně pomalé.

Střídejte velké úkoly s těmi drobnými

S touhle strategií vám to půjde hezky od ruky. U snazších úkolů načerpáte sílu na ty náročnější. Navíc vás bude těšit, že můžete odškrtnout další hotovou věc, což vás nabije do pokračování úspěšné cesty za prázdným TO DO listem!

Naplánujte si odměnu

Požene vás kupředu, přestože i samotná představa „čistého stolu“ je sama o sobě parádní. Pokud už dlouho chcete podpořit nějakou českou značku a koupit si třeba hezký batoh nebo šaty, naplánujte si nákup jako odměnu za dokončení nějakého složitého úkolu. Anebo se můžete odměnit novým diářem, aby vám to plánování šlo příště ještě lépe od ruky! 🙂

Tak s jakým úkolem začnete jako první?
Budu se těšit na vaše zprávy v komentářích níže! 🙂

Silvi z blogu Fleppi.cz

Share: