Listujeme diářem: Veronika Sudová

Listování diářem, bullet journal - Veronika Sudová, Fleppi.cz

Vítáme vás u zrodu nového seriálu, ve kterém vám známé tváře i nadaní nováčci z komunity českých a slovenských „plannerů“ dovolí nahlédnou do svých diářů a prozradí vám, co jim při plánování vyhovuje nejvíce. Prvním hostem je milá a talentovaná Veronika Sudová. Přečtěte si,  jak pojala svůj bullet journal, a inspirujte se!

Diář je něco, bez čeho si dnes většina lidí nedovede přestavit své fungování. Každý ho používá trochu jinak – někdo ho má v minimalistickém stylu, druhý si jej zdobí. Ať je takový či makový, vždy je zajímavé do něj nahlédnout a zjistit, co se komu osvědčilo a proč. Je mi ctí, že vám dnes můžu ukázat svůj diář a podělit se s vámi o pár tipů a vychytávek, které při plánování používám nejraději.

Listování diářem, bullet journal - Veronika Sudová, Fleppi.cz

Najít si to své je základ

Jako každá pracující maminka nemám času nazbyt, a proto je pro mě důležité mít vše na jednom místě a na první pohled vidět, zda jsou moje osobní plány v souladu i s těmi pracovními. Tvoření každého týdne zvlášť mi zabíralo hodně času a nebavilo mě každý týden pořád přepisovat všechny úkoly, proto jsem začala tvořit celý měsíc dopředu. Nejen, že mi to ušetřilo pár hodin práce, ale každý měsíc mám hezky jednotný a můžu si ho celý v klidu předem naplánovat.

Listování diářem, bullet journal - Veronika Sudová, Fleppi.cz

Týdenní layouty stále měním (udržuje mě to tak v jakési plánovací bdělosti), ale nejvíce se mi osvědčilo sloupcové rozvržení ve stylu to-do listů. Zaznamenávání úkolů a určení priorit ve sloupci je tak mnohem jednodušší a nakonec stačí splněný úkol jen odškrtnout. Úkoly si značím tečkami, které v případě priority změním ve vykřičník nebo na šipku, pokud je potřeba úkol přesunout na jindy. Za jednotlivými týdny si nechávám jednu stranu na osobní úkoly, které bych ráda v daném měsíci zvládla a dvě až tři strany na práci.  Na konci měsíce pak stačí všechno postupně projít a nesplněné přesunout. Je to vlastně zpětná vazba, co se v tomto měsíci podařilo splnit a co je potřeba ještě dodělat.

Listování diářem, bullet journal - Veronika Sudová, Fleppi.cz Listování diářem, bullet journal - Veronika Sudová, Fleppi.cz

Všechno na jednom místě

Možná si říkáte, kde si zapisuji úkoly nebo události, které jsou mimo aktuální měsíc. Na to mi slouží roční přehled neboli future log. Ten mám na začátku diáře, kde mám ještě pár dalších užitečných stránek jako třeba důležité kontakty, termíny lékařských prohlídek, informace, kdo a jaké léky užívá (ve stresu člověk snadno na něco zapomene), organizaci školního roku, vision board, wish list a tipy na dárky, abych nemusela před narozeninami nebo před Vánoci rychle přemýšlet, co by se komu líbilo. Asi před rokem mi propadl řidičský průkaz, takže od té doby si ještě v diáři zapisuji platnost dokladů, aby se to již nikdy neopakovalo. 🙂

Listování diářem, bullet journal - Veronika Sudová, Fleppi.cz

Pokud se objeví v mých plánech větší úkol nebo projekt, který se mi do běžného měsíce nevejde, anebo vím, že v průběhu jeho plnění budu k němu doplňovat další informace, zakládám si speciální kolekci. Pro rychlejší vyhledání k ní ještě přidávám ozdobnou sponku (stačí i obyčejná kancelářská sponka) nebo udělám z washi pásky malý štítek, který přilepím na okraj stránky.

Listování diářem, bullet journal - Veronika Sudová, Fleppi.cz

Ta svoboda je skvělá

A v tom je právě krása bullet journalu. Člověk si ho vytvoří přesně podle svých představ, může si v něm malovat, psát, lepit fotky… prostě cokoliv, co ho napadne. Ať už při svém plánování využíváte cokoliv, hlavní je, aby vás tvoření bavilo a přinášelo vám radost.

Listování diářem, bullet journal - Veronika Sudová, Fleppi.cz

Veronika Sudová

Veronika SudováPracuji jako asistentka národního ředitele sociálních služeb v Armádě spásy, jsem vdaná, mám dvě děti, stále se snažím vylepšovat svůj BuJo systém a zkouším v něm nové věci, ráda se věnuju kreativní tvorbě (hlavně malování a krasopis – nebo ideálně propojuji to vše dohromady).

Verču najdete na instagramu jako @sudova.veronika.

Share: