„Morning pages“ – zázrak, který by měl být součástí vašeho diáře

Taky už jste narazili na pojem „morning pages“ (překlad „ranní stránky“) a žasli jste nad tím, co to je a proč je kolem toho tolik povyku? Tento pojem použila Julia Cameron, autorka knihy The Artist´s Way, jako jeden z nástrojů pro podporu kreativity. Metoda ranních stránek je založena na principu psaní tří stránek rukou, a to jak název napovídá, ráno – co nejdříve po probuzení. Tato opakovaná aktivita má velmi pozitivní účinky, které se dají rovnat účinkům každodenní ranní meditace. Stránky slouží pouze a jen tomu, kdo je píše, a tudíž by k nim neměl mít přístup nikdo jiný kromě vás.  Zároveň ani vy byste se k nim neměli vracet dříve, jak za dva měsíce od prvního okamžiku, kdy začnete ranní stránky tvořit.

Není smyslem, aby ranní stránky byly uměleckou tvorbou nebo nějakým literárním dílem. Proces ranního psaní má pomoci uvolnit a usměrnit našeho „vnitřního kritika“. Není tedy divu, že ranní stránky jsou většinou plné pochybností, zlosti, odporu, nervozity a nejistoty. A to je dobře! Proč? Protože tato vnitřní kritika a nespokojenost blokuje naši kreativitu, a proto je nutno tuto špínu vytáhnout na světlo. Jinými slovy, ranní stránky nám pomáhají pracovat s naším strachem, negativitou a naší špatnou náladou.

morning pages

Po určité době, kdy praktikujeme psaní ranních stránek, zjistíme, že to, co říká náš „malý kritik“ v naší hlavě, není ani z poloviny pravdou. Tohle zjištění nám pomáhá postupně uvolnit přesvědčení, která nás oslabují. Z toho důvodu by ranní stránky neměly být zahrnuty v našich diářích, které nosíme u sebe. Nejen, že k tomuto diáři má kde kdo přístup, ale zároveň je tu riziko, že ho ztratíme a s tím i celou každodenní snahu a možnost sebereflexe.

Jak na to?

K tomu, abyste mohli začít, nepotřebujete nic zvláštního. Stačí jen pero a sešit, do kterého budete stránky tvořit. Každé ráno co možná nejdříve po probuzení si najděte tiché místo, kde vás nebude nikdo rušit, a začněte psát. Piště všechno, co vás napadne. Co ten váš „malý kritik“ říká? Jak se cítí? Čeho se bojí, že ho v průběhu dne potká? Je tam někdo nebo něco, co ho děsí, straší a trápí? Jsou to sny, lidi, věci nebo situace? Co je důvodem? Kde se to bere?  Co vás blokuje? Jaká přesvědčení a názory?

Přeci jen ale existují pravidla pro psaní ranních stránek, která jsou zásadní, a je nutné je dodržet. Ranní stránky svým rozsahem nikdy nepřekročí 750 slov. Je to zhruba text na tři strany. Jedna strana se tedy rovná zhruba 250 slovům.  Je nutno brát zřetel na to, jaký sešit nebo blok použijete, a také jaké máte písmo. Pokud píšete malým, drobným písmem, pak na stránce můžete mít více slov než 250 a zase naopak, pokud máte velké, roztahané písmo, na stránce může být slov méně. Nešiďte sami sebe tím, že po třech stranách odložíte pero. Poctivě slova přepočítejte na každé straně, a pak buď pokračujte, nebo psaní ukončete.

Druhé pravidlo – stránky zpětně nečtěte. Uložte diář, sešit nebo blok na bezpečné místo a nechte ho tam do dalšího rána. Tyto stránky jsou pro vás uzamčeným územím, do kterého se otevřou brány po dvou měsících. Teprve za osm týdnů se můžete vrátit k první straně a začít číst, hledat a pátrat ve vaší mysli, co je pravda, nepravda, výplod fantazie a vaší mysli, představivosti nebo jen strachu, který je iluzí.

morning pages

Moje zkušenost s morning pages:

Rozhodla jsem se vyzkoušet tento proces, abych poznala jeho účinky, a musím říct, že se nejen vyrovná každodenní meditaci, ale někdy ji i překoná. Když jsem začala psát ranní stránky, neměla jsem většinou problém na začátku. Popsat dvě strany je pro mě hračka, protože mám v hlavě tolik myšlenek, že dát je na papír je velice jednoduché. Taky je velmi lehké začít třeba tím, co se člověku zdálo, nebo ho napadlo hned po probuzení. Tím se většinou otevřou stavy a najednou jde psaní od ruky.

Obtíž nastala s třetí stranou, kdy jsem musela jít do hloubky své mysli a tam jsem začala objevovat věci, které nejsou příjemné. Člověk si je nechce připustit, a proto je odsunuje. Podstatou této techniky je právě to! Dostat ze sebe věci, které se bojíme myslet si, říct nahlas před sebou, natož před druhými lidmi. Jsou to věci, které zastrkáváme někam hluboko do šuplíků naší mysli. Z toho může vzniknout pocit, že se do nás už žádné informace nevejdou a přijdeme si jako cedník, kdy jedním uchem do nás slova proudí a hned druhým odcházejí. To je také někdy důvod, proč se nám v životě neděje nic hezkého a nového, protože tyto šuplíky mysli máme plné a už tam není prostor pro nové a krásné.

Při psaní nemohu odolat a vždy stránky dozdobuji. I když to nemusí být kreativní a výtvarné dílo, moje osoba to potřebuje. Používám ráda washi pásky, nebo dozdobení v podobě obrázků ať už kreslených nebo vystřižených a nalepených do textu. Sice se o to psací plocha zkracuje, takže stránek napíšu víc, ale výsledek, který pak vidím, mě naplňuje radostí a uspokojením z krásné úpravy. Asi obsese :).

morning pages

 

Pár mých tipů na závěr:

1) Pokud vás děsí pomyšlení na ranní vstávání, které bytostně nesnášíte, a víte, že jste typ člověka, který zamáčkne budík desetkrát, pak zkuste z ranního vstávání udělat výzvu. Po prvním zazvonění budíku napočítejte od pěti do jedné a vstaňte. Zvažujete-li, jestli to má vůbec nějaký smysl, pak si zkuste udělat 30 denní výzvu. Po dobu 30 dní budete psát ranní stránky. Po 30 dnech budete mít možnost volby, buď přestat, protože vám to nic nepřináší, ale nikdy se  nedozvíte o čem jste psali (nebyla splněna podmínka nečíst tvorbu dříve než za 8 týdnů od napsání první stránky), a nebo budete  pokračovat, protože se chcete podívat za bránu vaší mysli, která je pro vás zatím uzamčená.

2) Máte-li odpor k psaní, ať je to z jakéhokoli důvodu, pak se na celý proces zkuste podívat z jiného úhlu pohledu, a to, nejen že se budete cítit celý den díky této rutinně lépe, ale zároveň si procvičíte psaní rukou. Kromě dobré nálady si procvičíte psací písmo, tím si vypíšete ruku a vaše poznámky budou úhledné a čitelné. A jestli je váš odpor k psaní rukou opravdu velmi silný a nepřekonatelný, pak stačí zadat do internetového vyhledávače odkaz 750words.com, kde je potřeba se nejprve registrovat, a pak už můžete z vesela psát. Nemusíte se bát, že je vše v angličtině. Základní přihlášení zvládnete levou zadní a je jedno jakým jazykem do záznamového archu píšete.

Tak na co čekáte? Lepší příležitost než začít právě teď a tady nebude. Tak žádné další výmluvy  a pojďte se cítit lépe 🙂

 

Fleppi design team - Mirka

Share: