Plánování vás musí bavit. Jak na to?

Plánování v diáři - Fleppi.cz

Máme za sebou tři měsíce letošního roku. Tři měsíce plánování s diářem. Jak jste se s ním sžili? Vyhovuje vám a pomáhá vám v tom, abyste byli klidnější a šli si za svou vizí? Pokud ano, je to skvělé a máme radost, že jste našli pro sebe toho správného pomocníka.

Ale třeba je to úplně jinak a plánování vás nějak nebaví. Možná jste narazili na to, že diář, který používáte, vlastně pro vás není ten pravý. Že vám „něco“ na něm vadí a díky tomu po něm vlastně moc nesaháte. Může to být cokoliv. Je nakonec moc velký? Anebo naopak příliš malý a vlastně se vám tam nic nevejde? Vadí vám rozvržení, tenké stránky nebo absence prázdných listů na poznámky?

Chci vás uklidnit. Je to úplně v pořádku, že se to stane. A že někdy trvá déle, než najdeme produkt a hlavně systém, který je pro nás nejlepší. Zeptejte se každého plánovacího nadšence a zjistíte, že někdy to chce skutečně čas, než vychytáte, co vám sedí.

Dovolte si klidně vypnout

Přibývá lidí, kteří jsou v této „covidové“ době ze všeho vyčerpaní. Cítíte na sobě apatii a nemáte energii na nic? Dovolte si zvolnit a naordinujte si klidně více odpočinku než obvykle. Čtěte si, tvořte, odpočívejte ve vaně plné pěny nebo prostě choďte brzy spát. Když si týden nenapíšete do diáře ani řádek, nic se nestane.

Výprodeje diářů: Cesta, jak zkusit něco nového

Zahodit ale rovnou diář a vykašlat se na organizaci svého času by byla škoda. Zkuste v hlavě sesumírovat, co vám na aktuálním plánovači vadí. A potom přemýšlejte, jestli by vám to nemohl nabídnout nějaký jiný produkt na trhu. Jaro vám hraje do karet a možná se stane, že ideální diář bude ve výprodeji, takže si ho budete moci pořídit výrazně levněji.

Plánování v diáři - Fleppi.cz

Výprodeje diářů je vůbec dobrá příležitost na to vyzkoušet si třeba jiné uspořádání, které se vám nakonec osvědčí. Já si tak jednou otestovala, jestli by mi vyhovoval denní diář od Moleskine v kapesní velikosti. Byl za hubičku, takže škoda toho nevyužít. Když vám plánovač nakonec nesedne, můžete ho využít jinak. Na TO DO list, jako deník vděčnosti či zápisník jídelníčků. Stejně se dá pracovat s nepopsanými stránkami, když si pořídíte diář na aktuální rok třeba až v dubnu.

…anebo si vytvořte svůj diář

Velký hitem v plánovacím světě je poslední dobou také metoda Bullet Journal (též BuJo), která vám umožňuje vytvářet si vlastní plánovač.

Hledejte ideální kombinaci

Velký rozdíl může přinést i změna psacích potřeb. Já vím, taková drobnost, ale nechte mě domluvit.  Mě to s oblíbeným perem baví o dost víc, než když si zapisuju úkoly umaštěnou reklamní propiskou, která navíc ještě vynechává inkoust. Nepomohlo by to i vám?

Možná vás bude bavit i jiný styl zdobení. Třeba by to chtělo udělat revizi samolepek do diáře a pořídit si decentnější černobílé. Co myslíte, nesedly by vám více? Pro někoho může být řešením naopak vypustit tuto „omáčku“ kolem a soustředit se jen na text. Neexistuje jen jedna správná cesta. Každý si musí vyšlapat tu svou.

Plánování v diáři - Fleppi.cz

A třeba jste ve fázi, kdy diář nepotřebujete a postačí vám týdenní list na nástěnku či na lednici. I to je úplně v pořádku, pokud vám bude sloužit ku prospěchu a pomůže vám zkrotit týdenní kolotoč. Jeden takový si můžete na našem blogu zadarmo stáhnout.

Někdy pomůžou i krásné desky nového diáře

Když vám při pohledu na diář poskočí srdce radostí, je to správná cesta k tomu si plánování a vše s ním spojené oblíbit. My ve Fleppi jsme unešené z nových diářů Filofax na letošní rok. Chodíme se na ně do skladu se zalíbením koukat. Co kdybychom vám ho zabalily do příští objednávky? Jen se na ně podívejte! No nejsou k nakousnutí?

Plánování je zábava, nenechte se jím svázat

Podstata úspěšného plánování není o tom, že zaškrtnete všechna políčka TO DO listu. Často k tomu člověk ale sklouzne a pod tíhou svých plánů (které přece musí splnit) ztrácí lehkost. Berte plánování jak hru. Jako velkou zábavu. Hledejte, co vám sedí. Co vám nejlépe pomáhá při cestě za splnění svých snů.

Nemusíte využít každý volný řádek v diáři. Pokud na to prostě nejste, nenuťte se do toho. Zapisujte si jen to, co vám dává smysl, a „necpěte“ do svých dnů na sílu nějaký program, abyste měli pocit, že jste opravdu produktivní. Vaše produktivita se neřídí množstvím zapsaných úkolů v diáři.

Velmi krásně to vystihla Míša Kolková z e-shopu Míša v šálku v jednom z našich článků:

„Plánujte, abyste si utřídili myšlenky, ne abyste byli nervózní z toho, že vám zbývají dvě políčka k odškrtnutí. Užijte si proces, radujte se z tvoření, když na něj máte náladu, a buďte na sebe pyšní, když se vám povede i sebemenší maličkost z to-do listu. Protože o tom to je.

Share: