Plánování pro minimalisty: Proč je někdy méně více

Plánování pro minimalisty: Proč je někdy méně více

Když jde o používání diáře, existují mezi námi dva tábory. Ten první nedá dopustit na samolepky, barevné zvýrazňovače a razítka. Takovým nadšencům nedělá problém nosit si pořádnou výbavu všude s sebou. Vyžívají se v tom a je to jejich způsob relaxace.

Pak tu je druhá skupina. Ti, kteří diář považují zejména za funkční nástroj a zdobení jim spíše odvádí pozornost od úkolů a povinností. Nevyznají se v diáři, pokud tam mají velké množství nálepek. Nebo pod palbou malovaných obrázků nemají místo na zapsání poznámek.

Pátrala jsem po tom, jaké výhody má takové minimalistické plánování a jestli je cestou vyšší produktivity právě střídmost. A níže máte 6 důvodů k zamyšlení.

Šest důvodů, proč jednoduchost vládne světu

Plánování pro minimalisty: Proč je někdy méně více

  1. Ušetříte čas, spoustu času!

Zdobení diáře zabere poměrně dost času. Zvlášť, pokud má nějak vypadat a chcete udržet vkusný styl dekorování. Ne každý na to má čas a vlastně ani chuť. Mnoho z nás je mnohdy rádo, že zvládne vůbec danou aktivitu vůbec napsat!

  1. Soustředíte se jen na to podstatné

Další podstatná věc. Nic vás nerozptyluje. Máte okamžitě přehled ve svých plánech, cílech a prioritách. Jakmile otevřete diář, hned víte, co vás čeká. Pokud tedy máte pocit, že se vlastně ve svém diáři někdy ztrácíte, zkuste prostě jít trochu střídmější cestou.

  1. Máte dost místa na všechny poznámky

Diář by měl být především funkční. Měl by mít dostatek místa na všechny úkoly, povinnosti i aktivity s přáteli. Pokud to ale se zdobením přeženete, na samotný text už moc prostoru nezbyde a hlavní podstata diáře se vytrácí.

Plánování pro minimalisty: Proč je někdy méně více

  1. Nemusíte s sebou tahat celý kufřík doplňků

Těm, kteří vyznávají v plánování jednoduchost, stačí kolikrát jedno pero, dva zvýrazňovače a aršík samolepek. Je to svým způsobem velmi osvobozující a můžete si tak celý „plánovací svět“ vzít kamkoliv!

  1. Bez obav otevřete diář i na seriózní pracovní schůzce

Některé „načančané“ diáře jsou pěkná divočina. A ruku na srdce, to se na seriózní pracovní jednání nehodí. Jen ta představa, že vytáhnete diář, zapíšete si termín podepsání důležitých smluv a z diáře se bude na upjatého pána v obleku usmívat odpadkový koš s očičkama, je přinejmenším úsměvná.

  1. Nemusíte přemýšlet nad tím, zda vám to ladí

Když jsem se pídila, proč lidé dávají přednost jednoduchému stylu plánování, mnoho z nich bojovalo s tím, že nemá na dekorování vlohy. Nedokážou vkusně zkombinovat samolepky a jsou z toho akorát pak rozladění. Tak raději papírové dekorace nepoužívají. Anebo jen zlehka.

Tajný kód do velké úkolové soutěže: 88730

Čtyři drobností, které potěší

I ti, kteří při plánování nepotřebují věcí, si u nás přijdou na své. Vybrali jsme čtyři drobnosti, které vás na cestě v jednoduchém plánování podpoří a dají prostor vyniknout tomu, co je pro vás důležité.

Plánování pro minimalisty: Proč je někdy méně více

  1. Jednoduché černobílé samolepky s mnoha texty najdete v sekci Samolepky do diáře
  2. Gumovatelné zvýrazňovače v sytých i pastelových barvách pro lepší přehlednost
  3. Barevné samolepky color coding hledejte v podkategorii Samolepkové aršíky
  4. Post-it bločky jsou vhodné na drobné denní úkoly. Jakmile máte splněno, šup s tím pryč.

I jednoduchý stolní plánovač boduje

Pokud diář nepoužíváte, můžete zkusit jednoduchý týdenní stolní plánovač. Zrovna jeden pro vás máme volně ke stažení zdarma. Pomůže udržet přehled ve vašich plánech.

Plánování pro minimalisty: Proč je někdy méně více

Zkrátka zkoušejte, co vám při plánování vyhovuje nejvíce. Každý má cestu jinou. Jeden dokáže nádherně skloubit funkčnost s estetičností a dekorování mu přináší obrovskou radost. A jinému třeba ani papír nesedí a raději sáhne po kvalitní plánovací aplikaci. I to je nakonec úplně v pořádku.

Silvie - Fleppi design team

Share: