Poklady z e-shopu – Zvyk měsíce

Zvyk měsíce

Leden máme za sebou a všude na nás vyskakují otázky, jak zvládáme dodržovat novoroční předsevzetí. Častým problémem k plnění našich cílů je ten, že máme buď příliš vysoké ambice, nebo nedokážeme v plnění vytrvat. K obojímu by nám mohl pomoci správný habit tracker.

Habit tracker

Název bychom mohli přeložit jako “stopař zvyku”, což se mi osobně moc líbí. V češtině se však kromě anglické verze užívá spíše spojení zvyk měsíce či týdne. Slouží k zaznamenávání plnění nějakého zvyku, který si chcete osvojit. Jednoduše si každý den v měsíci či týdnu poznamenáte, zda jste úkol nebo váš cíl splnili, či ne. Hodí se nejen k vytvoření nějaké návyku, ale také naopak k odstranění zlozvyku.

Pokud máte bullet journal nebo máte v diáři dostatek místa pro kreativitu, je pro vás vytvoření pěkného habit trackeru maličkost. Inspirací najdete na Pinterestu či Instagramu mraky. Ale můžete mít stejný problém jako já, a to je málo místa v diáři pro vlastní malování. Pak se vám bude hodit náš opravdový poklad z e-shopu – samolepka Zvyk pro tento měsíc.

Samolepka do diáře Zvyk měsíce Fleppi

Jednoduchá samolepka, která přitom ušetří tolik práce. Doprostřed si zapíšete svůj cíl na daný měsíc a pak už je to na vás. Budete odškrtávat? Začerňovat? Vybarvovat? Vytvářet duhu? Každý měsíc jinak?

V balení najdete celkem čtyři samolepky. Za mě je to ideální volba nejen kvůli místu, které už jsem zmínila, ale také protože mi pořád nešlo vytvořit si habit tracker nějak prakticky. Tohle je skvělé řešení, které mi nechává pořád dost prostoru ke kreativitě. Navíc nemusí jít vždy o vytvoření nějakého návyku, ale samolepku můžete použít i k zaznamenávání plnění jakéhokoliv úkolu.

Samolepka do diáře Zvyk měsíce Fleppi

21 dnů k vytvoření návyku?

Určitě jste již slyšeli, že k vybudování návyku má stačit 21 dní. Toto tvrzení je však spíše mýtem. Nikdy nebyla provedena žádné relevantní studie, která by výrok potvrdila. Naopak, výzkum psycholožky Phillippy Lally v roce 2009 ukázal, že vytvořit si opravdový návyk trvá 18 až 254 dní. Průměrem bylo číslo 66 dní. To zní tedy trochu méně povzbudivě než tři týdny. Co se však ve studii také prokázalo je, že není vůbec důležité, zda občas den vynecháte. Na budování zvyku to nemá výrazný vliv.

Záleží tedy spíše na vaší motivaci a touze, která vás žene. Důležité je, aby vás vyplňování bavilo a cítili jste v tom smysl. Mým malým osobním tipem je stanovit si nějakou malou odměnu, když úkoly splníte. Já na to jdu například takhle – pokud zvládnu svůj návyk alespoň 25 dní v měsíci, mohu si v březnu koupit nějaké pěkné desky na samolepky. A to je tedy motivace!

Tak na jaký úkol či cíl samolepky použijete?

Samolepky Zvyk měsíce na vás čekají tady

Share: