Váš průvodce pro ještě lepší zápisky

Jak udržovat pořádek v poznámkách - Fleppi.cz

Poznámky k receptům, k úkolům, ke knížkám, nějaké to učení, pracovní poznámky, poznámky o věcech, které jste někde zahlédli a nechcete na ně zapomenout. Lístečky, diář, aplikace. A pak se nám to všechno těžko dohledává a často se v tom vůbec neorientujeme. A tak vám dnes přináším článek o tom, jak na poznámky, aby co nejvíc sloužili svému účelu a abychom se v nich konečně vyznali.

Uchovávání poznámek

Ze všeho nejdůležitější je mít jedno určené místo, kam si poznámky píšete/ukládáte. Čím víc míst na poznámky máte, tím hůř se vám budou hledat. Rozhodněte se, zda jste spíš člověk, který potřebuje mít věci na papíru, anebo vám bude víc vyhovovat aplikace. Pokud je pro vás příjemnější psaná forma (což zvažte, protože přece jen elektronickou verzi můžete mít vždy u sebe a nehrozí, že o poznámky přijdete), mějte na poznámky jedno určené místo/sešit/notýsek.

Tipy na aplikace: Evernote, Standard notes, OneNote.

Sháníte ideální zápisník na poznámky?
Nakoukněte do našeho e-shopu. A nebudete vědět, který první!

Seskupování poznámek

Další věc je umět si poznámky dobře třídit a přiřazovat je tam, kam patří. Dobře si poznámky označte – projekt, kniha, téma atd. Ať je jasné, k čemu patří. Ideálně vám k tomu poslouží třeba lepíky, které si dáte přímo do daného sešitu na poznámky. Případně značky/hashtagy v aplikaci.

Analýza poznámek Aneb dešifrování úkolů

Z poznámek nám vychází 3 hlavní kategorie:

  • informace, ke kterým se později budete chtít vrátit,
  • úkoly a akce,
  • informace, které později nebudete potřebovat, ale potřebujete si je nejdřív zapsat pro přehlednost.

Jednoduše si poznámky označujte symboly, aby bylo jasné, o jakou jde kategorii. Např. hvězdičkou všechny úkoly a vykřičníkem informace pro pozdější použití.

TIP na konec

Ideální postup by tedy spočíval v tom, že si přes den děláte poznámky ručně na jedno konkrétní místo, správně třídíte a označujete symboly. Na konci dne pak věnujete třeba 15 minut tomu, že si z poznámek vytáhnete to důležité, např. TO DO list, hlavní myšlenku a ty si zadáte do elektronické podoby.

Jak to máte s poznámkami vy? Umíte s nimi dobře pracovat, nebo se topíte v moři lepíků a stále něco hledáte? Máte nějaký osvědčený systém nebo aplikaci? 

Míša - Fleppi design team

Share: