DIY | Jak si vytvořit diář (rychle a snadno)

Jak si vytvořit diář

Na jednu stranu teď hodně frčí všechny ty drahé diáře, co stojí několik stovek (někdy dokonce tisíc) a na druhou máme po ruce neskutečné množství informací i věcí, které nám umožňují vyrobit si vlastní diář (či zápisník), který bude podle našich představ a nebude nás stát půlku výplaty. Každá máme ten svůj vysněný diář, do kterého bychom rádi investovali (ať už je to třeba ten od Erin Condren, Filofaxu nebo Kikki.K). Ale když začínáte a netušíte, co vám bude vyhovovat, je někdy lepší začít víc prostě. A tak vám dnes přináším malý manuál, jak si vytvořit pěkný diář a neutratit u toho majlant.

1) Desky

Začněte tím, že si vyberete ty správné kroužkové desky. Schválně říkám desky a ne sešit, protože mi to přijde variabilnější a budete si do nich moct přidat víc věcí, vše přehledně oddělit a nebudete limitovaní prostorem. Poohlédněte se po pěkné barvě, či vzoru, a nebo buďte kreativní a sami si je nějak ozdobte.

JÁ DOPORUČUJI: desky č.1desky č.2desky č.3desky č.4desky č.5
Jak si vytvořit diář - Filofax Clipbook

2) Náplň

Tady máte hned dvě možnosti. Buď si koupíte hotovou předtištěnou náplň, anebo jen různé druhy papírů (tečkované, linkované, čisté, čtverečkované) v různých barvách (dnes už je výběr nepřekonatelný). Jen si dávejte pozor, aby seděly do vaší kroužkové mechaniky.

A pak je tady celá sekce náplní na všechno možné, jen se stačí rozhodnout, co všechno v diáři chcete mít – to-do listy, sledování financí, zdraví, fitness, domácnost, knihy, filmy atd. Ideálně si můžete nakombinovat vlastní tvorbu s tou předčištěnou.

JÁ DOPORUČUJI: Fleppi náplněFilofax náplně

3) Oddělovače, záložky

Jednotlivé sekce si v deskách můžete oddělit záložkami nebo oddělovači. Můžete si je vyrobit třeba ze scrapbookových papírů (mají velký výběr vzorů). Použít můžete také různé záložkové sponky, ale klidně taky lepící papírky. Fantazii se meze nekladou.

JÁ DOPORUČUJI: sponkyscrapbookové papírylepicí papírky

4) Samolepky

A co by to bylo za diář bez samolepek, že ano. Tady ale narážím na ty funkční, protože s nimi se dá vlastní diář skvěle tvořit a ušetří vám to práci. Využijte písmenka z kitů, čísla, měsíce, dny, ikonky. Všichni víme, že u Fleppi najdete neuvěřitelný výběr a označit jimi můžete skoro cokoliv.

Hledejte a vybírejte tady.

Jak si vytvořit diář - samolepky

5) Vychytávky

A pokud chcete diář úplně vytunit. Přidejte třeba kapsy na zip, desky, poutko na tužku, vyrobte si vlastní kapsičky (třeba z obálek). Na zadní stranu desek můžete přidělat třeba odtrhávací blok. Přidělejte si na desky gumičku, aby se vám neotevíraly.

Důležité je, že takhle můžete zjistit, co vám vyhovuje a co ne. Co v diáři opravdu potřebujete a co vám jen zbytečně zabírá místo. Výhodou je, že neutratíte spoustu peněz za diář, který vám pak bude doma ležet a bude vám to líto. Navíc si ve finále můžete vytvořit fakt unikátní věc, kterou vám bude leckdo závidět.

A tak mi povězte, uvažovali jste někdy o tom, že si diář uděláte podobným způsobem? Zkoušeli jste
něco podobného? Nalákalo vás to?

Míša - Fleppi design team

Share: