Plánování času a proč s ním začít

Plánování času a proč s ním začít

Položili jste si někdy otázku, zda byste měli začít s plánováním času, a nebo pokračovat ve vašem obvyklém „organizovaném chaosu“? Co na tom ty „planner lovers“ mají, a jak je to může bavit? Tak já se vám to pokusím vysvětlit a doufám, že po přečtení se také přidáte k nám – „milovníkům plánování“.

Já sama patřila hodně dlouho k lidem, kteří všude vykřikovali „nemám čas“ nebo „nestíhám.“ V té době jsem nevlastnila žádný diář, občas jsem si něco načmárala do stolního kalendáře a v okamžicích největší nouze jsem používala účtenky od nákupu, které jsem našla na dně kabelky. Výsledek to mělo pokaždé stejný – zapomenuté schůzky, návštěvy u lékaře, porady, a pak velké překvapení, když mi něco „nečekaného“ nabouralo program. Pak jsem ale čirou náhodou narazila na youtube na video o plánování a to změnilo celý můj život „neživot“. Kromě toho, že mě plánování začalo bavit natolik, že jsem začala točit videa o plánování, jsem dostala pod kontrolu své aktivity, své plány a sny, i cíle a záměry.

Plánování času

Tak co že to organizování vlastně přináší?

1. Méně stresu

Tím, že máte poznamenané jednotlivé události, odpadá stres. To proto, že přestanete zapomínat na schůzky, narozeniny, svátky nebo data, do kdy mají být určité činnosti hotové. Zároveň se nevystavujete multitaskingu a přebíhání od jednoho úkolu k druhému, nebo z místa na místo, protože se naučíte jednotlivé činnosti spojovat.

2. Víc práce v kratší době

Pokud máte zaznamenané jednotlivé činnosti, vykonáváte jich víc a v kratší době, protože neztrácíte čas tápáním. Tím se zvyšuje vaše produktivita. Jednotlivé činnosti si můžete efektivně rozložit do dní v průběhu týdne, a tím odbouráte „hodně práce“ v jednom dni a v dalších prázdno. Velkou výhodou je, že tímto způsobem vykonáte i činnosti, které nemáte zas až tak rádi. To, že jsou jednou napsané v seznamu způsobuje, že nepřemýšlíte, zda činnost chcete vykonat nebo ne, prostě ji vykonáte.

Plánování času

3. Máte přehled o svém volném čase

Člověk až žasne, kolik volného času občas má, když to vidí napsané černé na bílém. To vede většinou k zamyšlení, co se svým volným časem člověk dělá, a jak by ho mohl využít efektivněji. Už totiž není možné říct „nemám čas“, když vidíte volná časová okna. Pak je dobré se ptát, co v tom čase vlastně dělám? Koukám na televizi, brouzdám po netu, jsem na facebooku nebo instagramu, jen tak sedím a koukám? Jak efektivně mohu ten nově získaný čas využít? A s tím souvisí další bod.

4. Více příležitostí

Když máte svůj čas pod kontrolou, máte víc příležitostí strávit ho činnostmi, které vás někam posunou, které vás naplní radostí, uspokojením, a dodají vám tím i větší sebedůvěru a energii. Tento čas můžete věnovat i tomu, čemu jste se vždy věnovat chtěli, ale na co jste „neměli čas.“ Takže pokud jste ještě nezačali s plánováním a přemýšlíte nad tím, proč vlastně začít, dám vám odpověď. Protože čas teď a tady je jediný čas, který máme. Pokud si ho lépe zorganizujeme, více uděláme, a volný čas, který nám zbude, můžeme věnovat třeba dětem, přátelům, rodičům a činnostem, které milujeme.

Plánujte svůj čas s chutí a žijte naplno!!!

Fleppi design team - Mirka

Share: