TO DO listy milovnic plánů: Nahlédněte do nich!

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

TO DO listy – věčné téma nás, milovníků plánování. A protože každý jsme jiný, i naše plánování je jiné. Někdo miluje dlouhé seznamy, jiný si píše jen to nejdůležitější. Další zase nedá dopustit na sofistikovaný systém týdenních úkolů, které postupně přiřazuje jednotlivým dnům. A pak jsou tady takoví, kteří v tom žádná pravidla nemají. Prostě vytáhnou kus papíru a píšou.

Dnes máte jedinečnou možnost nahlédnout do reálných TO DO listů sedmi milovnic plánování, které se s vámi o ně podělily. Třeba najdete mezi řádky nějaký tip, který pomůže zase vám.

Redaktorka Ali

Psaní to do listu mám moc ráda. Píšu si je v situacích, kdy mám pocit, že mám udělat hodně věcí, nebo na začátku týdne či měsíce. Týdenní či měsíční povinnosti, které si píšu do diáře, nejsou pro mne většinou tak stresující a jsou to spíš takové běžné či nárazové povinnosti.

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Většinou si je pouze odfajfkuji nebo i zapomínám. Když mám však den, kdy chci být produktivní, vezmu si jakýkoliv lepík či kus bloku a napíšu si denní to do list. Jsem schopná tam psát i běžné věci jako uvařit oběd či ustlat. Mám ale pak klidnější hlavu a dělám činnosti podle seznamu. Občas si podtrhnu či barevně označím priority. A vždycky vím, že je tam něco, co počká, takže se nestresuji tím, když něco neudělám.

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

V práci používám občas i aplikaci to do list v rámci Office 365, které používáme všichni, anebo v mobilu aplikaci Připomínky. Tam mám nastavené i pravidelné úkoly jako zaplatit účet za mobil a podobně.

Redaktorka Míša

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Můj diář, který teď používám, má na to do list speciální část a několik kolonek. Maximálně mi to vyhovuje, protože jsem si to do list vždycky psala velmi jednoduše pod sebe. Křížkem označuju hotové úkoly a zobáčkem doprava úkoly, které přesouvám do dalšího týdne. Seznam úkolů si dělám pro daný týden a jen v nutných případech, kdy mám nějaký deadline nebo se úkol musí splnit v daný den ho přesouvám přímo k pevnému datu.

TO DO LIST do diáře, to je základ!

Na našem e-shopu najdete úkolové listy k odškrtávání i měsíční TO DO listy.
Máme tušení, že by se vám mohly taky hodit 🙂

Redaktorka Silvi

Nejčastěji si píšu úplně obyčejný denní TO DO list. Kus papíru by k tomu postačil, ale raději sahám po tomto kraftovém samolepicím bločku. Vyhovuje mi, že v případě potřeby si ho mohu nalepit třeba na desky diáře či pracovní zápisník.

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Úkoly na něm obvykle netřídím, ale když mám chuť a energii, použiju metodu ABC, kdy A má největší prioritu, nebo si jednoduše dám před nejdůležitější úkoly vykřičník. Když toho chci stihnout víc (např. mám ten den hlídání a chci využít čas efektivně), sepíšu si i časový odhad, abych věděla, kolik je reálné toho stihnout. Realita se mnohdy mění, ale rámcově mi to pomáhá i v tom, abych se na zbytečně nezasekla na jednotlivých úkolech.

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Zároveň mimo tento denní TO DO list mám v diáři na čistém listu úplně jednoduchý seznam všech úkolů a plánů, které potřebuji udělat. Najdu tam položky, které nemají přesný termín, ale vím, že bych je chtěla udělat. Je to moc fajn a doporučuji vám to taky. Obvykle do něj dopisuji úkoly ve chvílích, kdy mám pocit, že mi praskne hlava a nevím, co dělat dřív 🙂

Bára z e-shopu Lepikaro

Za těch pár let co plánuji, jsem vyzkoušela už několik způsobů, jak si svůj čas organizuji a zjistila jsem, že teď mi zase funguje něco jiného, než co mi fungovalo před rokem. Posledních pár měsíců funguji a bázi denních to do listů. Na všední dny mám každý den 2-4 úkoly, které prostě musím ten den splnit, které se i opakují pro každý den. Pod tyto úkoly si píšu úkoly, které jsou jednorázové a pod ně si pak podle projektu rozepisuji další úkoly.

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Víkendy ale plánuji jinak. Snažím se o víkendech nepracovat (i když teď to moc nejde) a plánuji si spíš věci, které chci udělat pro sebe a nebo jsou potřeba udělat doma. Z „bujo“ jsem lehce vykradla označování ne/splnění úkolů a přidala k tomu barvičky – zelená fajfka je splněno, fialová šipka přesunuto a červený křížek nesplněno. Pokud hodně nestíhám, samolepky ani nevytahuji, ale většinou si diář ještě vyzdobím samolepkami 🙂

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Bára z e-shopu Lepikaro má jednoduchý poznámkový bloček. Je na vás, zda tam dokreslíte čtverečky na odfajfknutí, nebo budete škrtat.

Julie z e-shopu JiLsisters

Nejčastěji používám týdenní přehled. Na fotce je náš plánovač Flora-list, který má rozměr A4 a pro tento nabitý týden mi vyhovoval nejvíc. Základ plánů na týden píšu nejčastěji v neděli večer. Jelikož mám teď rozběhnuté 3 projekty, tak pomyslně i každý den dělím do třech částí. S tímto vizuálním rozdělením pracuju vždycky.

Zrovna v tomto týdnu jsem chystala online konferenci pro 100 lidí, takže jsem musela zapojit i poznámkový blok a do toho si psala aktuální úkoly, které vyplývají z konkrétní situace a telefonátů (a že jich bylo! :D)

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Z metody Bullet Journal jsem si oblíbila systém označit si úkoly tečkou a pokud ho nestihnu udělat, udělat z tečky šipku, která znamená přesun do příštího týdne.

Hrozně nerada škrtám a když už je občas potřeba přeskrtnou celý úkol a říct si „uff, mám to“, tak používám tužku. Úchylka, kterou možná někteří z vás pochopí 😉

Týdenní a denní TO DO listy najdete i u Julie a její sestry Lenky, autorek značky JiLsisters. Na e-shopu je mají v různých designech, ze kterých si jistě vyberete.

Martina z e-shopu Printintin

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Už téměř rok používám metodu bullet journal. Nemám ho ani zdaleka tak krásný jako holky na Instagramu. To mě na jednu stranu hrozně frustruje, na druhou stranu vím, že na nějaké šperkování bohužel nemám čas a baví mě šířit myšlenku této metody skrze funkčnost namísto estetiky. Nejvíce se mi na BJ líbí to, že si to člověk může přizpůsobit vlastním potřebám a není limitován žádnými sloupečky. V mém podání je to vlastně jeden velký to-do list. Na začátku každého měsíce mám velký to-do list se vším, co musím udělat daný měsíc. To si pak rozepisuji do jednotlivých týdnů.

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Na fotce můžete vidět můj týdenní to-do list v levém dolním boxu. Stejně jako měsíční seznam ho mám rozdělení do kategorií podle firem ve kterých působím. Do těchto seznamů dávám ale pouze velké projekty. Většinou mi tam vyvstane spoustu malých úkolů, jako je třeba zavolat tam a tam atd., které si píšu rovnou do jednotlivých dnů.

Slupečky pro každý den vyplňuji jen úkoly (na schůzky mám jen malé místo na konci). Ve svém denním to-do listu už nerozlišuji podle kategorií, ale píšu si tam vše, co se musí udělat, včetně cvičení nebo úklidu. Na konci dne si sednu a přepíšu si úkoly co jsem nestihla do dalšího dne a přidám další podle toho, kolik času předpokládám, že mi zbyde. Na svém systému mám ale nejraději box v pravém horním rohu, kam si píšu všechny věci, které mě potěšily a které si chci zapamatovat. Moc ráda si to pak zpětně pročítám a připomínám si i věci, které bych normálně zapomněla. 🙂

České papírnictví Printintin, které Marťa společně se svými kamarádkami založila, má vymazlené TO DO listy. Aktuálně navíc holky představily krásné novinky, které nejspíše budete potřebovat. 🙂

Míša z e-shopu Míša v šálku

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Přestože si v bullet journalu dokážu udržet pořádek a relativně úhledné stránky, v to-do listech mi velmi často vládne chaos. Odráží se v nich totiž ta změť věcí, které musím během týdne obstarat – od práce a chodu domácnosti, až po balení zásilek nebo natáčení videí. Občas dá zabrat skloubit to všechno dohromady, proto na hezký to-do list už nezbývá čas. Úkoly navíc vyplouvají na povrch v průběhu dne, a tak u sebe chci mít zápisník, do kterého si můžu všechno zapsat. Dřív jsem si dělala poznámky na papírky a doma je přepisovala do bujo. To ale nebylo dlouhodobě udržitelné.

TO DO list, plánování úkolů - Fleppi.cz

Pořídila jsem si proto pořádný to-do blok, se kterým sice každé ráno posiluju, když utíkám s kabelkou na šalinu, ale nedám na něj dopustit. Píšu si do něj sebemenší drobné úkoly, poznámky a nápady. Ty nejdůležitější si pak večer přepisuju do svého seznamu úkolů v bujo. Kombinace to-do bloku do kabelky a bullet journalu na doma se mi zatím v mém krátkém pracovním životě osvědčila nejvíc. A i když je můj seznam úkolů občas zmatený, občas přeplněný a občas nesplněný, vím, že se na něj můžu spolehnout. A taky ulevit od starostí hlavě, která se tak může soustředit na kreativitu. 🙂

Krásné trhací TO DO bločky najdete i u Míši v jejím roztomilém papírnictví Míša v šálku. Jsou ideální pro ty, kteří chtějí mít seznam všech možných úkolů na jednom místě.

A jak si TO DO list plánujete vy? Máte svůj systém?
Napište o tom do komentáře a buďte inspirací pro ostatní!

 

Share: