Chcete více číst? Využijte svůj diář

Jak si najít více času na čtení - Fleppi.cz

Jedním z mých předsevzetí na rok 2021 je, že budu zase více číst. Dřív jsem měla pořád u postele knížku a četla jednu za druhou. A poslední dobou to nějak nejde. No, je květen a stále jsem se v tom nijak nezlepšila. A protože mým koníčkem je plánování a diář, hledala jsem způsoby, jak zlepšit své čtecí návyky právě díky tomu.

Jak si najít více času na čtení - Fleppi.cz

Jak zanést čtení do diáře?

Pokud byste rádi čtení dostali do vašich běžných návyků, začněte pozvolna. Napište si třeba do měsíčního přehledu, kterou knížku začnete číst, nebo aktuálně čtete. Pro milovníky sledování pokroků si můžete vyčlenit i místo na grafické znázornění, kolik jste toho už z knížky přečetli.

Jak si najít více času na čtení - Fleppi.cz

Když už to půjde lépe, nebo je pro vás čtení častým koníčkem, můžete si někde na začátku či konci diáře vytvořit prostor pro všechny přečtené knihy za rok. Některé diáře mají k tomuto účelu už předtištěnou stránku. Můžete si jen psát seznam, ale chcete-li mít přehled přečtených knih více vyšperkovaný, přidejte hodnocení, pár poznámek nebo využijte i kreslení. Líbí se mi nakreslené police a v nich knihy. Když nějakou přečtete, napíšete název a vybarvíte. Další inspiraci najdete třeba na Pinterestu.

Jak si najít více času na čtení - Fleppi.cz

Když nechcete kreslit

Samozřejmě si nemůžeme odpustit i samolepkové tipy. Kreslíte-li neradi nebo máte rádi vše pěkně označeno, můžete využít naše speciální knižní samolepky. Kromě označení, co právě čtete, si můžete zaznamenat také to, kdy zajít do knihovny.

Využít můžete také samolepkový aršík s knihami a zaznamenat si, co zrovna čtete, co jste přečetli či třeba jen poznačit odevzdání čtenářského deníku.

Jak si najít více času na čtení - Fleppi.cz

Pro milovníky appek

Na závěr mám ale i malý tip pro digitální nadšence. Oblíbila jsem si aplikaci Goodreads. Kromě mobilní verze je dostupná i v prohlížeči na PC. Po registraci si můžete stanovit cíl, kolik přečtete knížek za daný rok. Doplnit je lze i zpětně. Knížky můžete hodnotit, vyhledávat, třídit do poliček přečtené, právě čtu a chci si přečíst. Už se mi několikrát stalo, že jsem zapomněla název nějaké knihy a díky aplikaci jsem se k názvu dostala zpětně. I když je aplikace v angličtině, české knížky tam najdete bez problémů.

Jak si najít více času na čtení - Fleppi.cz

Knižní výzva pro horlivé čtenáře

Jste naopak knižní maniaci a čtete jednu knihu za druhou? Pak by vám určitě neměla uniknout Knižní výzva Rory Gilmorové. Přesně tu si můžete u nás zdarma stáhnout jako tiskovinu do diáře.

Knižní výzva Rory Gilmorové - náplň do diáře

Doufám, že zanesení čtení do diáře pro mě bude motivací k tomu vzít častěji do ruky knihu či čtečku.
Co pomáhá vám k upevnění návyků?

Share: