5 věcí, které nesmí chybět ve vašem učitelském diáři

5 věcí, které nesmí chybět ve vašem učitelském diáři

Blíží se nový školní rok a na něj své diáře připravují nejen studenti, ale i učitelé. A nás moc zajímalo, co by v takovém učitelském diáři určitě nemělo chybět. Do jednoho takového nás nechala nahlédnou Alice J., naše skvělá zákaznice a také nadšená učitelka. Děkujeme!

Popíšu vám obrázek, který byl každý rok stejný. Srpen, začíná přípravný týden v naší škole a všechny mé kolegyně (učitelky) připravují svoje klasifikační diáře, složky, kalendáře. Tváří se buď lhostejně – to jsou ty, které většinou převzaly systém po některé z kolegyň, nebo nadšeně, že konečně vypiplaly svůj systém k dokonalosti. Kolegové muži si aspoň pořídili nějaký notes.

A já každý rok propadala úzkostem ještě před začátkem školního roku, protože mně vytištěná tabulka z excelu a stolní kalendář prostě nestačí. Potřebuji barvičky, post-it papírky, zvýrazňovače, nálepky – prostě vybít svou diářovou a plánovací kreativitu.

Loňský rok jsem zjistila, že v tom nejsem sama, mám kolem sebe tolik učitelek, které si také přejí, aby jejich učitelský notes nebyl fádní. Ale doby nudných učitelských notesů (a tedy i nudných učitelek) jsou už dávno pryč! A tak jsem začala svůj diář tvořit a nejenže jsem (konečně) byla více klidná a méně chaotická, ale i dětem se můj notes líbí. (Věřte mi, že přicházet do třídy s tím, že se na vás notes většina dětí usmívá je mnohem příjemnější.)

Mám pro vás tipy na několik okruhů, které by ve vašem diáři měly mít své místo.

5 věcí, které nesmí chybět ve vašem učitelském diáři

samolepky Nezapomeň | samolepky Důležité

1. Kalendář

Bez kalendáře se určitě neobejdete. Rozhodně doporučuji mít připravený celý školní rok. Já používám kroužkovou vazbu a když si v přípravném týdnu zapíšu všechny již dopředu známé akce a události, vyjmu druhé pololetí a přidávám až v průběhu roku. Stejně tak průběžně vyndávám uplynulé měsíce. Nejde ani tak o to, že diář bude o těch pár papíru lehčí, ale pomáhá mi to k přehlednosti.
Do kalendáře si zaznamenávám všechny porady, schůzky, prázdniny, ředitelská volna a nezapomeňte i na státní svátky. Kromě těchto organizačních informací si poznamenám i akce školy jako je divadlo, plavání, soutěže, návštěva knihovny apod.

2. Přípravy

Každý učitel má svůj systém při tvoření příprav a plánů. Rozhodně by ale měly mít v diáři svůj prostor. Záleží na vás, zda vám vyhovuje týdenní či denní přehled. Do příprav si zaznamenávám daný předmět a krátce, co je v plánu. Osvědčilo se mi používat značky. Využívám barevné označení pro některé části hodiny jako je zkoušení, domácí úkol, hlavní téma apod., nebo ikony, díky kterým vím, co připravit, vytisknout, nakopírovat či vyhledat předem.

5 věcí, které nesmí chybět ve vašem učitelském diáři

samolepky Pro učitele | samolepky Státní svátky | samolepky Porada

3. Klasifikace

Nejdůležitější a bohužel zároveň nejméně kreativní části mého učitelského diáře je prostor pro klasifikaci. Opět je na vás, co vám vyhovuje. Doporučuji popřemýšlet i nad danými předměty, protože například pro tělocvik se hodí více prostoru pro zaznamenávání časů či různých výkonů, než v předmětech, kde se pouze klasicky známkuje. Pokud používáte nějaký počítačový systém pro zápis známek, můžete zkusit vytisknout si klasifikační tabulky přímo z něj i se jmenným seznamem žáků.

Tajný kód do velké úkolové soutěže: 88730

4. Místo na poznámky

Volné listy doporučuji za každou sekcí vašeho diáře. Nejvíce jich budete potřebovat na poradách a školeních. Pokud jste jako já i třídním učitelem, budou se vám hodit i pro třídnické záležitosti.
5 věcí, které nesmí chybět ve vašem učitelském diáři

samolepky Školní prázdniny | samolepky Výplata | samolepky Odpočet do dovolené

5. Radosti

A když už máte svůj diář poskládaný, nezapomeňte na to, aby vám dělal radost. Ozdobte si desky, vložte mezi jednotlivé části obrázky či oblíbené citáty a nezapomeňte si poznamenat i malé radůstky jako je výplata, odpočet do prázdnin či již zmíněné prázdniny.

A co nesmí chybět ve vašem učitelském diáři?

Share: