Svatební plánování

svatební plánování - plánování svatby |Fleppi.cz

V půlce července mě čeká můj velký den a jako správná plánovačka se snažím mít věci ohledně svatby zorganizované. Proto bych se s vámi dnes chtěla podělit o pár prima tipů, které vám svatební plánování mohou usnadnit.

Korona mi do tohohle plánování hodila trochu vidle a na skoro 3 měsíce jsme s plánováním úplně sekli. A tak teď doháníme, co se dá. Na druhou stranu máme radost, že jsme nemuseli nijak výrazně měnit naše plány a že vše proběhne tak jak má.

Co k plánování využívám:

  • Svatební plánovač od Everbay. Líbilo se mi, že to není žádný kýč a uvnitř krom spoustu odškrtávacích seznamů najdete i různé tipy navíc. Listovačku plánovačem najdete TADY
  • Bullet journal. Udělala jsem si speciální svatební dvoustránku (zatím to stačilo), kde mám odškrtávací seznamy, harmonogram apod.
  • Rozkreslené spaní na A5 papíru – pokoje, kdo v nich bude, kdo spí kolik dní, ceny.
  • Kniha od Yes and Yes. Jsou tam super praktické tipy, kontakty na různé dodavatele a je to velmi čtivé. Tohle je můj velký favorit.
  • Canva.com. Na výrobu všech tiskovin kromě pozvánek. Je to velmi jednoduché na používání a ušetříte tím spoustu peněz, pokud chcete mít pěkně udělané informační věci na svatbu.

Tipy a triky:

  • Seznam a počet hostů. Bez toho se nikam nehnete a odvíjí se od toho všechno. Čím dřív ho máte kompletní, tím lépe. Počítejte, že získat jasné vyjádření o účasti od hostů není tak jednoduché, jak se zdá, a že je budete muset obepisovat i přesto, že na pozvánce bylo napsáno, ať potvrdí svou účast na telefon či email anebo měli svou účast potvrdit ve FB události.
  • Čím dřív začnete hledat své svatební místo, tím líp. Ty dobrá bývají na dlouho dopředu zarezervovaná (a taky dost drahá) a ty vzácné schované klenoty budete muset objíždět a hledat. Ujasněte si, co hledáte (venku, uvnitř, stodola, kostel, zámek, s přespáním, bez přespání, s jídlem, bez jídla, pro kolik lidí, lokalita apod.). Čím jasnější představa, tím lépe se vám bude hledat. Nám hodně pomohly tipy od kamarádů a známých. Nehledejte jen ty profláklá místa, ale zkuste třeba i kempy.
  • Pozvánky jsme vyřešili přes Fler. Je tam neskutečný výběr možností a ceny jsou přijatelné. Moc se nám líbily pozvánky od jedné boží grafičky, ale jestli dáte za pozvánky, které ve finále většina lidí hodí do koše, 8 tisíc nebo 2 tisíce, je zkrátka rozdíl.
  • Využijte své vlastní zdroje (kamarády a rodinu), jak jen to jde. Možná kolem sebe máte nějaké profíky a teď se vám to bude hodit. Ať už na shánění či výrobu dekorací, upečení koláčů do Sweet baru, hraní hudby či focení. Hodně vám to ušetří výdaje.
  • Všechno, co můžete zařídit s předstihem, zařiďte s předstihem. Věřte mi. Měsíc před svatbou budete mít stres tak jako tak a uleví se vám, když do toho nebudete muset zařizovat na poslední chvíli 100 úkolů.
  • Poproste kamarádky, které měly svatbu v minulých letech ať vám půjčí svoje plánovače a podělí se o své vlastní tipy. Mě tohle moc pomohlo.
  • Svatební veletrhy a eventy jsou prima inspirací. Ideál, když tam vezmete i ženicha. Snadno tak sladíte své představy.
  • Pinterest. Velká studnice svatební inspirace. Bez něj by to nebylo ono. Mám speciální nástěnku, kam jsem si ukládala všechny inspirace k šatům, květinám, výzdobě, účesům, dekoracím a nápadům. Ten rozhodně využijte.
  • Svatební bazárky, market place a swap akce. Hodně nevěst po svatbě dekorace prodává či ráda vymění. Tuhle variantu taky zkuste, třeba najdete nějaký poklad za minimální cenu.

A protože věřím, že tu máme spoustu jiných nevěst – pojďme rozvířit diskuzi a se svatebním plánováním si poradit v komentářích. Který je ten váš osvědčený tip nebo trik? Co byste s odstupem času udělali jinak? A co naopak bylo nejlepší rozhodnutí? Povídejte, všichni jsme zvědaví. 

 

Míša Hemmerová

Share: