7 plánovacích tipů pro unavené mámy

7 plánovacích tipů pro unavené mámyPatřím mezi ně. Mezi unavené mámy. Věčně něco nestíhám. Chaos se u nás zabydlel jako dětský smích a fleky na jídelním stole. A v hlavě mám pořád vír myšlenek, co bych mohla udělat teď. Na co jsem zapomněla. A přitom vím, že jde to i jinak!  Stačí dodržovat pár zásad v plánování, na které jsem za ta léta, co jsem na mateřské, zjistila. Podělím se o ně s vámi. Kdybych pomohla alespoň jedné mamince k tomu, aby se cítila lépe a měla nad svou domácností větší kontrolu, nepřišel tento článek vniveč. Tak pojďme na to, než nám zaschnou zbytky od oběda na talířích!

1. Plánujte

Moc mi pomáhá, když si v neděli na chvíli sednu k diáři a naplánuji si následující týden. Návštěvy, doktory a vyřizování. Mohu hned napsat kamarádkám, zda nemají chuť se setkat. Bez problémů si včas domluvím hlídání. V klidu se podívám, jaké akce a události se v našem městě chystají a zda by to nemohlo bavit i dcerku. Sepíšu si i pár bodů do TO DO listu mimo kalendárium. A když mám čas, stihnu i menu včetně nákupního listu, což je taky obrovská pomoc.

Pokud nepoužíváte deník, bude se vám k tomuto účelu hodit i náš stolní týdenní plánovač (ke stažení zdarma!), který si jednoduše připíchnete na nástěnku či dáte na ledničku.

2. Držte se při zemi

Na tohle stále doplácím. Napíšu si TO DO list na dvě stránky. Ačkoliv mi to přijde na začátku dne reálné, v jeho průběhu už vidím, že klopýtám. A přitom to nic nevypovídá o mé neschopnosti! S dvěma malými dětmi zkrátka nelze zvládat to, co dřív. A kolikrát ani s jedním.

Netrýzněte se obřími seznamy a náročnými úkoly. Najděte tu správnou míru. Nestíháte uklízet? Naplánujte si na každý den jednu místnost. Nestíháte vařit? Nachystejte si jídlo na dva dny nebo si při vaření vždy dvě porce zamrazte. Nestíháte „rozvíjet“ svá batolátka? Nachystejte si aktivity ve chvíli, kdy se o víkendu stará tatínek nebo hlídá babička.

7 plánovacích tipů pro unavené mámy

3. Určete si priority

Jsou důležité úkoly a pak ty méně důležité. Když si píšete TO DO list, vždy si vyznačte 2 – 3 položky, které dnes opravdu chcete zvládnout. Třeba písmenem A, vykřičníkem nebo barevným zvýrazňovačem. To ostatní bude jen za odměnu.

4. Využijte každou chvilku

Skvělý trik v plánování, který se mi osvědčil. Ke každému úkolu si sepište jeho časovou náročnost. Třeba utřít prach v pokojíčku zvládnete s přehledem za 5 minut. A když máte chvíli (třeba když vám spinká miminko a může se každou chvíli probudit), pusťte se do drobností. Mnoho drobností, které vlastně nezaberou žádný čas, udělají v součtu pořádný kus práce.

Pomáhá mi také si velký úkol rozkrojit na malé dílky. Uklidit koupelnu na jeden zátah je třeba velké sousto, když vám na noze permanentně visí batole a tatínek dorazí až v pět. Ale když si úkol rozčleníte do jednotlivých úseků po 5 – 10 minutách (otřít plochy, vyleštit zrcadlo, umýt vanu, …), během dne to s přehledem dáte.

7 plánovacích tipů pro unavené mámy

5. Připravte se předem

Tento trik mám od mé milé tchyně. Připravte si co nejvíce věcí den předem a nespoléhejte, že dopoledne všechno stihnete. Vyhnete se tak stresu a hladovému dítěti. Je pravda, že mě se to osvědčuje. Když si připravím oběd večer (nebo mám navařeno z předchozího dne), jsem dopoledne v klidu a nemám problém vyrazit se loudat po snídani parkem.

Znám i maminky, které cíleně vstávají třeba 1 – 2 hodiny před dítětem, aby všechno tohle stihly v klidu ráno společně s teplou kávou a pomalou snídaní. To je také fajn strategie. Pokud tedy vaše dítě už tak nevstává v pět ráno a není závislé na vaší přítomnosti v posteli. Moje děti mají snad radar a jakmile se zvednu z postele, hned to zjistí!

6. Co můžete udělat hned…

…udělejte hned. Co zvládnete do minuty, to neodkládejte. To mi hrozně moc pomáhá a ulehčuje práci. Tak třeba vaření. Mám čas, tak hned umyju nádobí od přípravy. A utřu ho. Nachystám talíře na stůl. A třeba zametu. Odcházím z pokoje, tak hned uklidím deku na místo. Hned namočím špinavé tričko od polévky. Uklidím koš s hračkami na místo, kam patří – to je otázka pár sekund. Díky tomuto pravidlu lze mít doma pořád relativně uklizeno, aniž byste se přetrhla.

7 plánovacích tipů pro unavené mámy

7. Buďte důsledná

A to je bod, na kterém to u mě všechno stojí a často i padá. Dodržujte, co jste si předsevzala. Buďte na sebe vlastně i trochu přísná, protože dobré věci se zpočátku samy nedějí, ale musíme jim jít trochu naproti. Pokud máte na dnešek naplánovaný větší nákup, běžte na něj hned ráno. Obecně je fajn udělat povinnosti hned a nenechávat je na potom. To je prostě starý známý fakt.

Třeba jste zrovna vy maminkou, která všechno s přehledem zvládá a nad tímto článkem se dívá s pobaveným úsměvem. Prosím, mámy, buďme na sebe hodné. Ne každá maminka má organizaci své domácnosti a času v malíčku. Ne každé mamince spinká dítě tři hodiny v kuse nebo má hlídací babičky a dědečky. Ale všechny máme stejný cíl. Být šťastné a spokojené. A třeba když si dáme do pořádku místo, ve kterém žijeme, uklidníme se i my a budeme si víc užívat to, co je doopravdy podstatné.

A co vám pomáhá k tomu, abyste vše zvládala? 

Napište nám to do komentáře a inspirujte další maminky!

Silvie - Fleppi design team

Share: