Bullet Journal – tipy a triky, jak s ním začít

Bullet Journal

Bullet Journal je zase hodně v kurzu a tak vám přináším takový malý návod na to, jak začít. Nejprve se určitě podívejte na oficiální stránky a doporučuju přečíst i knihu Metoda Bullet Journal (my už jí přečetli a zrecenzovali).

Co k bullet journalu potřebujete: sešit (moleskine, leuchtturm, papelote, ….). Pak nějakou tu propisku, barevné fixy + cokoliv, co byste rádi používali (fantazii se meze nekladou, i bullet journal můžete zdobit – ale připomínám, že smyslem systému to není. Obejdete se bez krasopsaní i malůvek).

Nejprve potřebujete začít se čtyřmi věcmi

1) Označit si sešit (rokem, názvem, číslem) a vytvořit si klíč/legendu -> což jsou kódy, které budete v diáři používat. Většinou jsou to různé barvy a symboly, které něco značí (úkol, hotový úkol, rozdělaný úkol, posunutý úkol, deadline, nápad, ….). Jaké symboly si vyberete je na vás, můžete se inspirovat ostatními nebo si vytvořit vlastní.

2) Očíslovat stránky. Když budete mít štěstí, budete mít sešit očíslovaný (to mají myslím ty od Leuchtturm), ale takový Moleskine či sešit od Papelote si budete muset očíslovat sami. Pro začátek očíslujte třeba prvních 50 stránek.

3) Vytvořte si obsah. Nechte si pro něj alespoň dvě strany – to by mělo stačit. Sem si budete psát, na kterých stránkách, co najdete, aby se vám v diáři lépe hledalo. Např. listopad 15 – 20, seznam knih 33, recepty 40-45 atd. Obsah si tvoříte postupně s tím, jak do diáře píšete.

4) Začněte v měsíci, kde se právě nacházíte.

Jak začít první měsíc

Mnoho pochopíte ze základního videa, které je na oficiálních stránkách. Každý měsíc začnete tak, že si stránku nadepíšete (např. Prosinec 2019) a pod to si očíslujete jednotlivé řádky 1 až 31, tohle bude základní přehled celého měsíce – na stránku vedle si pak můžete napsat například cíle pro tento měsíc, co je nutné udělat, co si chcete přečíst atd. Do tohoto přehledu si můžete zaznamenat návštěvy, akce, lékaře – zkrátka, co potřebujete. Zároveň se, ale můžete rozhodnout, že vám více vyhovuje mít měsíční přehled ve větších čtvercích na šířku – v tomhle je bullet journal ideální, protože si ho děláte pro sebe a tak si vyberete ten styl, který vám vyhovuje. Na dalších stránkách pak můžete používat denní záznamy, týdenní záznamy – podle toho, co vám vyhovuje. Mezi to si můžete psát aktuální věci: seznamy, recepty, nápady, zápisy, cokoliv vás napadne a je potřeba.

Co všechno si můžete v bullet journalu zaznamenávat

  • Denní to-do listy
  • Všeobecné to-do listy
  • Denní rituály (např. ty ranní nebo večerní)
  • Týdenní plán jídla
  • Nákupní seznamy
  • Školní věci
  • Pracovní věci
  • Seznamy knih a filmů
  • Záznamy myšlenek

To jen pro inspiraci. Určitě postupně najdete mnohem víc věcí, které si budete chtít ve svém bullet journalu vést.

Jak s diářem pracovat

Občas si prostě můžete sednout a zapsat si jaký jste měli den a co vás ten den potěšilo – když to bude pravidelné, tak o to líp. Pokud si vedete záznamy o svých zvycích, tak si zapište, co jste ten den zvládli. Nadepište si den, co vás čeká. Zkontrolujte, jaké úkoly je potřeba přepsat na nový den, případně odškrtnout ty hotové a rozhodnout se, co s těmi zbylými. Podívejte se do měsíčního přehledu, jestli jste nepřehlédli nějakou schůzku či doktora. Každé ráno se můžete podívat, co vás čeká za úkoly a naplánovat si den. Během dne si pak zapíšete poznámky, to-do listy, vytvoříte nový seznam nebo připíšete na ty stávající. Ideálně začněte spíš jednoduše a věci navíc přidávejte až po prvním měsíci až budete mít systém víc v ruce. Nestresujte se tím, že na bullet journal nebudete mít čas. Připravit měsíční přehled trvá pár minut a ten týdenní též. Je to pár čar. Navíc můžete využít funkční samolepky od Fleppi a ty vám celý proces ještě urychlí.

Instagramové stránky, které vás jistě budou inspirovat

Ve zkratce: je fajn se podívat na oficiální stránky a video, poté si projít různé vizuální ukázky vedení ostatních ať už na instagramu, pinterestu nebo youtube a následně si najděte ten svůj styl, který vám bude nejvíc vyhovovat a ze kterého budete nadšení. V tom je hlavní kouzlo bullet journalu – je jen na vás, jak bude nakonec vypadat.

Tipy na samolepky od Fleppi

Míša - Fleppi design team

Share: