Organizace úklidu aneb jak na uklízecí manuál

Úklid.. Pro někoho sprosté slovo, pro Moniku z Přátel životní styl. Ať jste jakýkoliv typ, tak se na jednom shodneme – je to nutnost. Zorganizovat si ho je proto velmi dobrý nápad, získáte tím více času. Proto jsem se rozhodla si vytvořit uklízecí manuál do diáře. Hlavním důvodem bylo, že se mi čím dál více líbí si vše do diáře kreslit a vytvářet. Druhým důvodem byla potřeba mít vše pěkně pohromadě a u sebe. Díky tomu si totiž mohu lépe rozvrhnout jednotlivé domácí práce. Tím, že si pěkně vše rozepíši a následně rozplánuji, si ušetřím čas a nestane se mi, že bych si sedla a pak si vzpomněla, že jsem chtěla ještě něco udělat. Zbude mi více času na moje kreativní pokusy a nebo budu moct jet na výlet.

Organizace úklidu

Jak na to?

Začala jsem tedy tak, že jsem si na tečkovaný papír namalovala 5 “destiček”. Označila jsem si je jako denně, týdně, ob-týden, měsíčně a 2x ročně. Kde bylo vhodné, rozepsala jsem si týdny a měsíce a poté, co úklid splním, si daný týden nebo měsíc můžu odškrtnout. Činnosti, které se opakují denně, se snad nemusí ani psát, ale přeci jen pro úplnost je dobré si je také vypsat. Do daných rubrik si pak zapište co zrovna vy v daném časovém období potřebujete ve své domácnosti vykonat. Manuál si ozdobte a kreativně si to užijte, budete to mít u sebe stále v diáři, tak ať se na to hezky kouká.

Při plánování si pak vezměte manuál před sebe a do celého týdne si zapište co máte podle týdenního manuálu udělat. Poté se podíváte ještě na měsíční a vyberete si nějakou činnost. To je z toho důvodu ať poslední týden v měsíci nemusíte dělat vše. Případně nezapomeňte na ob-týden a 2x ročně pokud už nadešel ten pravý čas.

Organizace úklidu

Pro celé toto samotné plánování slouží skvěle samolepky pro domácnost díky nim si krásně poznačíte třeba praní – nalepíte pračku. Můžete si dopsat nějakou povzbudivou větičku nebo zase použít samolepky “Dnes už musím poklidit”. Často se mi stává, že tyhle samolepky využívám nejvíce, je to totiž velmi efektní.

Moc mi tenhle způsob organizace pomáhá. Diáři lžu nerada a ještě více nerada v diáři škrtám a přesouvám na jiný den – raději odfajfknu, že mám hotovo. Proto když tam vidím samolepku pračky, hned doma plním a pračku zapínám. Vše mám splněno, v diáři je pravda a když je splněno komplet můžu si vymalovat kostičku. Tím pádem jsem spokojená a můžu se věnovat svým radostem.

Samozřejmě vše se musí brát z rezervou a pokud je vám zrovna špatně nebo něco spěchá dříve než je to napsané, tak se to mění. Všechno s rozumem, ale to je snad jasné.

Zdar úklidu!

Věrka - Fleppi design team

Share: